Sărbătorile vă afectează greutatea? Cântarul nu vă spune chiar totul

©

Autor:

Sărbătorile vă afectează greutatea? Cântarul nu vă spune chiar totul

Un nou studiu - CENTRAL MRI - publicat în jurnalul Circulation al American Heart Association (Asociația Americană de Cardiologie) a folosit pentru prima dată tehnologia imagistică RMN pentru a reprezenta impactul unor strategii distincte de stil de viață asupra diverselor depozite de grăsime corporală.

 

Cântărirea pacienților sau folosirea analizelor de sânge pentru a detecta schimbările nu ne-au oferit, pana acum, imagini exacte despre modul în care diferitele depozite de grăsimi sunt afectate în mod disproporționat de dietă și exerciții fizice, spune prof. Iris Shai, cercetătorul primar.


Studiul a durat 18 luni și a inclus 278 de adulți sedentari într-un loc de muncă izolat, Centrul de Cercetare Nucleară, cu un prânz monitorizat. Participanții au fost randomizați la o dietă izocalorică hipolipidică sau Med/LC + 28 grame nuci pe zi, cu sau fără un antrenament moderat de cel puțin trei ori pe săptămână.

În cadrul studiului, chiar și numai cu o pierdere moderată în greutate, s-a constatat că dieta Med/LC este semnificativ superioară dietei hipolipidice în reducerea diferitelor depozite de grăsime, a căror reacție a fost extrem de diversă la intervenții:

 • intra-hepatică (ficat) - 29%
 • viscerală - 22%
 • pericardică (inimă) - 11%
 • grăsimi pancreatice - 1%


Reducerea diferitelor depozite de grăsime au avut rezultate specifice legate de sănătate. După ce s-au controlat mai mulți parametrii, pierderea de grăsime viscerală și de grăsime hepatică au fost asociate independent cu îmbunătățirea profilului lipidic. Pierderea grăsimii subcutanate adânci a fost asociată cu o îmbunătățire a sensibilității la insulină.

Am învățat în acest studiu că scăderea în greutate moderată, dar persistentă, poate avea efecte benefice asupra depozitelor de grăsime asociate diabetului și bolilor cardiovasculare, explică Prof. Shai.

Studiul CENTRAL a urmărit studiul de doi ani DIRECT (NEJM 2008) și cel de urmărire de patru ani (NEJM 2012), care au descoperit că dieta Med/LC este eficace în îmbunătățirea stării cardio-metabolice și în reversia aterosclerozei carotide (Circulation 2010). Pe baza acestor constatări, cercetătorii și-au pus întrebarea dacă redistribuirea internă a grăsimilor corporale, mai degrabă decât ușoara diferență de pierdere în greutate între diete, poate sublinia beneficiile semnificative pentru sănătate atribuite dietei Med/LC.

În concluzie, studiul CENTRAL demonstrează că îmbunătățirea calității nutriționale și a activității fizice pot îmbunătăți markerii de risc cardio-metabolici prin schimbări în depozitele de grăsime viscerale/ectopice care nu sunt reflectate doar prin modificări ale greutății corporale, spune Prof. Shai.

Sursă: Medical Xpress
Foto: Ben-Gurion U


Data actualizare: 09-11-2019 | creare: 29-11-2017 | Vizite: 1203
Bibliografie
Worried about holiday weight gain? Your scale isn't giving you the whole picture, link: https://medicalxpress.com/news/2017-11-holiday-weight-gain-scale-isnt.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Unde se duce grăsimea atunci când slăbim?
 • Interacțiunile sociale ar putea fi influențate de dorința de a slăbi
 • Aplicații care ajută persoanele supraponderale să reziste tentațiilor alimentare
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum