Unde se duce grăsimea atunci când slăbim?
Autor: Grama Cătălina Ioana

Un studiu publicat în British Medical Journal oferă o altă perspectivă cu privire la degradarea grăsimilor la nivelul organismului.
Când o persoană consumă mai multe calorii decât organismul său are nevoie, surplusul se depozitează sub formă de trigliceride (o moleculă de glicerină de care se leagă trei acizi graÈ™i) stocate în celulele grăsoase, numite adipocite. MacronutrienÈ›ii proveniÈ›i din dietă (carbohidraÈ›i, proteine, grăsimi), indiferent de tipologia lor, dacă este depășit necesarul organismului, rezultatul final va fi stocarea acestora sub formă de È›esut adipos (acizii graÈ™i rezultaÈ›i sunt stocaÈ›i sub formă de trigliceride în adipocite). Trebuie precizat faptul că proteinele È™i carbohidraÈ›ii suferă un proces de conversie până a ajunge la stadiul în care pot fi depozitate.
Pentru reducerea surplusului de grăsime corporală este nevoie fie să crească consumul energetic, fie să scadă moderat numărul de calorii ingerate, astfel încât organismul să apeleze la depozitele energetice acumulate pentru a asigura o bună funcÈ›ionare. BineînÈ›eles, corpul poate apela È™i la cataboliza musculară pentru a-È™i menÈ›ine nivelul energetic, însă acestă variabilă nu face subiectul întrebării adresate iniÈ›ial.
La nivel celular, procesul prin care trigliceridele sunt eliberate din celulele de grăsime este numit lipoliză, în urma acestuia rezultând patru compuÈ™i - trei acizi graÈ™i È™i glicerolul. Acizii graÈ™i rezultaÈ›i în urma degradării trigliceridelor sunt supuÈ™i unei reacÈ›ii biochimice complexe, numită beta-oxidare, care are loc doar în prezenÈ›a oxigenului.
Pe scurt, reacția care stă la baza lipolizei este următoarea:
trigliceride (C55H104O6) + 78O2→ 55CO2 + 52H2O + energie
Din această reacÈ›ie este uÈ™or de observat cum prin procesul de oxidare al acizilor graÈ™i (rezultaÈ›i în urma degradării trigliceridelor) rezultă energia necesară organismului pentru supravieÈ›uire. Un alt aspect prezentat în reacÈ›ia dată este că dintr-o moleculă de triglicerid, cu participarea oxigenului, se obÈ›in dioxid de carbon È™i apă, iar articolul publicat în revista britanică relatează că atunci când o persoană pierde 10 kilograme de grăsime, 8, 4 kilograme sunt eliminate sub formă de dioxid de carbon, în timp ce restul de 1, 6 kilograme sunt eliminate sub formă de apă, prin urină, fecale, transpiraÈ›ie sau alte fluide corporale.
În concluzie, răspunsul la întrebarea „Unde se duce grăsimea atunci când slăbim?” este următorul: grăsimea se elimină preponderent sub formă de dioxid de carbon exhalat (84%), iar restul sub formă de apă (16%), fapt care pune în atenÈ›ie plămânii ca fiind principalele organe care participă la eliminarea grăsimii din organism.
Sursa: Medical Xpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Diabetul crește riscul de cancer, în special în prezența retinopatiei diabetice
- Un nou studiu dezvăluie efectele benefile ale verapamilului pentru pacienții cu diabet
- Importanța controlului glicemiei (la diabetici) pentru scăderea riscului de demență
- Recomandări noi ale grupurilor de experți pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2
- Am nevoie de sfatul unui medic - vreau sa slabesc
- Cum pot sa slabesc la coapse?
- Vreau sa slabesc 5 kg
- Recuperare operatie gonartroza
- Doar prin sport slabesti repede
- Obezitate - sfaturi practice
- Epilepsie? cum sa scad in greutate?
- Dieta de slabire, am 17 ani
- Ce ar trebui sa fac pentru a scapa de burta?
- Regimurile de slăbire, ineficiente şi nocive