Sarcina fără embrion (cu ou clar)

Sarcina fără embrion (cu ou clar)

O sarcină fără embrion apare atunci când un ovul fertilizat se implantează în uter dar nu se dezvoltă într-un embrion. Se mai numește și sarcină anembrionică (fără embrion) și este o cauză principală a avortului spontan. Se întâmplă la începutul sarcinii, iar de multe ori se întâmplă atât de repede încât nici nu știai că ești însărcinată. Un avort spontan este atunci când sarcina se întrerupe de la sine în primele 20 de săptămâni. Când o femeie rămâne însărcinată, ovulul fertilizat se prinde de peretele uterului. La 5-6 săptămâni de sarcină, embrionul ar trebui să apară. Tot atunci, sacul gestațional – unde se dezvoltă fătul – are aproximativ 18 milimetri. În cazul unei sarcini fără embrion, sacul gestațional se formează, se dezvoltă, dar embrionul nu se dezvoltă. (1)


Cauze

O sarcină fără embrion este principala cauză a avorturilor spontane (~50%) care au loc în primul trimestru de sarcină și este, de obicei, rezultatul unor probleme legate de cromozomi. Corpul femeii recunoaște cromozomii anormali în făt, motiv pentru care decide să nu mai continue sarcina din cauză că fătul nu se va dezvolta normal și nu va fi sănătos. Acest lucru rezultă dintr-o diviziune celulară anormală sau poate fi legat de calitatea spermei. (2) O astfel de sarcină nu poate fi prevenită. Sarcina fără embrion se poate întâmpla, de regulă, o singură dată și rareori o femeie va experimenta acet tip de sarcină de mai multe ori.


Semne și simptome ale sarcinii fără embrion

Vei avea simptome obișnuite oricărei sarcini (sânii devin mai sensibili, menstruația nu apare, grețuri și vărsături), iar testul de sarcină va ieși pozitiv. Placenta poate continua să se dezvolte pentru un timp (nu foarte îndelungat), chiar și în lipsa fătului, iar hormonii de sarcină (hCG) sunt în creștere în organism, fapt care o poate determina pe femeie să creadă că este încă însărcinată.


După ce embrionul nu mai crește și nivelurile de hCG scad, simptomele de sarcină se diminuează. În schimb, vor apărea simptome de avort spontan, cum ar fi: dureri abdominale, pete sau sângerări vaginale sau o menstruație mult mai abundentă decât în mod normal. (3) Dacă observi aceste semne, este posibil să fie vorba despre un avort. Cu toate acestea, nu orice sângerare din primul trimestru al sarcinii rezultă într-un avort. Asigură-te că mergi imediat la doctor dacă observi oricare dintre aceste simptome. (1)


Diagnostic

La ecografie se observă sacul gestațional gol.
După orice tip de avort, majoritatea medicilor recomandă cuplurilor să aștepte o perioadă de 1-3 luni înainte de a încerca din nou să aibă un copil. (2)


Ce se întâmplă după un avort spontan?

Sarcina fără embrion nu necesită în general intervenție chirurgicală deoarece corpul femeii poate să elimine singur țesutul rezultat în urma avortului spontan.
Dacă ați primit diagnosticul de sarcină fără embrion, poți opta și pentru o intervenție chirurgicală. Unele femei optează pentru metoda D&E (dilatare și evacuare). Această procedură chirurgicală implică dilatarea cervixului și îndepărtarea conținutului din uter. Datorită faptului că D&E elimină complet țesutul rămas, metoda aceasta vă poate ajuta să vă reveniți mai repede (fizic și psihic). Poate fi o metodă utilă și în cazul în care doriți ca un medicul să examineze țesuturile pentru a determina cauza/ motivul avortului spontan.


O altă opțiune este utilizarea unui medicament, cum ar fi misoprostol. În acest caz poate dura câteva zile până când organismul va elimina toate țesuturile. Acest medicament are anumite efecte secundare, cum ar fi sângerările mai dese și mai abundente. (1)


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: