Examinarea placentei poate releva cu acuratețe mare cauza unei sarcini pierdute

©

Autor:

Examinarea placentei poate releva cu acuratețe mare cauza unei sarcini pierdute
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Yale, misterul pierderii unei sarcini ar putea fi dezvăluit de placentă. Eu au arătat că examinarea acesteia poate determina cu o acuratețe de peste 90% cauzele pierderilor de sarcină anterior inexplicabile. Rezultatele au fost publicate în jurnalul Reproductive Sciences.
Adesea, pacientele care suferă un avort spontan (pierdere înainte de 20 de săptămâni de gestație) sau un deces fetal (la sau după 20 de săptămâni de gestație) sunt informate că pierderea lor nu are o explicație și că ar trebui să încerce din nou, ceea ce contribuie la sentimentul de culpabilitate. Dr. Harvey Kliman, autorul principal al studiului și cercetător în Departamentul de Obstetrică, Ginecologie și Științe ale Reproducerii de la Universitatea Yale, a subliniat gravitatea acestei situații.

Pentru studiu, echipa a dezvoltat un sistem de clasificare extins pentru pierderile de sarcină, bazat pe examinarea patologică a placentei. Au început cu un set de 1.527 de sarcini cu un singur copil care s-au încheiat printr-o pierdere și au fost trimise la serviciul de consultare al lui Kliman la Yale pentru evaluare. După excluderea cazurilor fără material adecvat pentru examinare, au fost examinate 1.256 de placente provenite de la 922 de paciente. Dintre acestea, 70% au fost avorturi spontane și 30% au fost morți fetale.

Prin adăugarea de categorii explicite, cum ar fi „placentă cu dezvoltare anormală” (placentă dismorfică) și „placentă mică” (o placentă sub percentila 10 pentru vârsta gestațională), autorii au reușit să determine diagnosticul patologic pentru 91,6% dintre sarcini, inclusiv 88,5% dintre avorturile spontane și 98,7% dintre morțile fetale.

Caracteristica patologică cel mai frecvent observată în avorturile spontane inexplicabile a fost placenta dismorfică (86,2%), un marker asociat cu anomalii genetice. În cazul morților fetale inexplicabile, caracteristica cea mai frecventă a fost placentă mică (33,9%).

Dr. Kliman sugerează că aceste descoperiri ar putea ajuta la identificarea sarcinilor cu risc înalt înainte de pierdere. De asemenea, el subliniază importanța de a avea o explicație concretă pentru pierderea de sarcină, pentru a ajuta familia să înțeleagă că pierderea nu a fost vina lor și pentru a începe procesul de vindecare.

În concluzie, studiul sugerează că examinarea placentei ar putea juca un rol crucial în îmbunătățirea îngrijirii sarcinilor și în reducerea numărului de cazuri de pierderi de sarcină inexplicabile. Dr. Kliman a subliniat că măsurarea placentei ar putea fi cea mai eficientă metodă de prevenire a morților fetale.

sursa: News Medical
foto: Illustration created with generative AI (Michael S. Helfenbein)

Data actualizare: 22-09-2023 | creare: 22-09-2023 | Vizite: 272
Bibliografie
Placental examination can accurately determine cause of 90% of unexplained pregnancy losses, link: https://www.news-medical.net/news/20230919/Placental-examination-can-accurately-determine-cause-of-9025-of-unexplained-pregnancy-losses.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Activitatea fizică intensă se corelează cu pierderea sarcinii în primele săptămâni
  • Avorturile repetate și inexplicabile, mai frecvente la femeile cu un simț al mirosurilor corporale mai bun
  • Placenta joacă un rol important în transmiterea de vitamină D la făt în timpul sarcinii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum