Scanările creierului, folosite pentru a estima timpul până la apariția simptomelor demenței

©

Autor:

Scanările creierului, folosite pentru a estima timpul până la apariția simptomelor demenței
Un nou algoritm, dezvoltat de cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității Washington, va putea estima momentul în care o persoană care prezintă un risc crescut de demență Alzheimer, dar care nu prezintă simptome cognitive, va începe să prezinte semne de declin cognitiv.
Algoritmul, descris în revista Neurology, folosește date dintr-un tip de scanare cerebrală cunoscută sub numele de tomografie cu emisie de pozitroni amiloizi (PET) pentru a măsura nivelurile proteinei beta-amiloid din creierului pacienților cu Alzheimer. Scanările PET amiloide sunt deja utilizate pe scară largă în cercetarea Alzheimer, iar algoritmul reprezintă un nou mod de a analiza astfel de scanări pentru a aproxima când vor apărea simptomele. Folosind vârsta și datele unei persoane dintr-o singură scanare PET amiloidă, algoritmul oferă o estimare a perioadei de timp ce trebuie să mai treacă până la instalarea simptomelor demenței și a afectării cognitive de până la acel moment.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat scanări PET amiloide de la peste 230 de persoane, cu o vârstă medie de 67 de ani la începutul studiului. Toți participanții au suferit cel puțin două scanări cerebrale la o distanță de patru ani și jumătate în medie. Cercetătorii au aplicat o analiză larg utilizată, cunoscută sub numele de raportul valorii de absorbție standard (SUVR) scanărilor, pentru a estima cantitatea de amiloid din creierul fiecărui participant la fiecare moment.

Majoritatea participanților erau normali din punct de vedere cognitiv la începutul colectării datelor. În urma analizelor, cercetătorii au descoperit că acumularea de amiloid are un punct critic, atins de fiecare individ la o anumită vârstă, iar după aceea, acumularea urmează o traiectorie fiabilă. Oamenii din studiu care au atins punctul critic la vârste mai mici au dezvoltat simptome cognitive mai târziu decât cei care au atins acel punct la o vârstă mai înaintată. Participanții care au atins punctul critic la vârsta de 50 de ani au avut nevoie de cel puțin 20 de ani pentru a dezvolta simptome de demență.

Avantajul principal al noi tehnicii descrise constă în faptul că necesită o singură scanare a creierului, asociată cu vârsta persoanei. Folosind doar aceste date, modelul poate estima timpul până la apariția simptomelor, plus sau minus câțiva ani.

sursa: Science Daily
foto: Washington University School of Medicine in St. Louis

Data actualizare: 21-09-2021 | creare: 21-09-2021 | Vizite: 373
Bibliografie
Time until dementia symptoms appear can be estimated via brain scan, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/09/210917122052.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Sedativele uzuale pentru anxietate și insomnie ar putea crește riscul de Alzheimer
  • Edentația parțială la vârstnici: factor predictiv al declinului cognitiv?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum