Semaglutida ameliorează simptomele insuficienței cardiace și reduce doza de diuretic de ansă

©

Autor:

Semaglutida ameliorează simptomele insuficienței cardiace și reduce doza de diuretic de ansă
Cercetările prezentate la congresul Heart Failure 2024 evidențiază efectele benefice ale semaglutidei asupra pacienților cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție păstrată (HFpEF) legată de obezitate, indiferent de utilizarea diureticelor. Studiile STEP-HFpEF și STEP-HFpEF DM, care au evaluat tratamentul săptămânal cu semaglutidă în comparație cu placebo, au arătat îmbunătățiri semnificative în simptomele de insuficiență cardiacă, limitările fizice, pierderea în greutate și distanța parcursă în șase minute. Aceste studii au inclus 1.145 de pacienți cu HFpEF și obezitate, având o fracție de ejecție ventriculară stângă ≥45% și un indice de masă corporală ≥30 kg/m2.
Analiza pre-specifiată a datelor agregate din ambele studii a investigat efectele semaglutidei în funcție de utilizarea inițială a diureticelor și a evaluat modificările în utilizarea și dozajul terapiei diuretice pe parcursul studiilor. Semaglutida a redus semnificativ necesarul și doza de diuretice de ansă, cu o scădere medie a dozei de 17% comparativ cu un mic creștere de 2,4% în grupul placebo.

La un an de la începerea tratamentului, semaglutida a îmbunătățit simptomele și limitările fizice în toate subgrupele de diuretice, cu o îmbunătățire mai mare observată la pacienții care primeau diuretice de ansă. De asemenea, a avut efecte benefice consistente asupra pierderii în greutate și a altor endpoint-uri secundare de eficacitate, indiferent de categoria de utilizare a diureticelor.

Rezultatele indică faptul că semaglutida ar putea avea efecte modulatoare ale bolii, asociate cu rezultate clinice pe termen lung mai bune în această populație de pacienți, reducând necesitatea de escaladare a tratamentului cu diuretice și favorizând reducerea dozelor. Aceste descoperiri subliniază potențialul semaglutidei de a îmbunătăți managementul HFpEF prin reducerea inflamației și îmbunătățirea parametrilor cardiovasculari.

sursa: News Medical

Data actualizare: 15-05-2024 | creare: 15-05-2024 | Vizite: 116
Bibliografie
Semaglutide improves heart failure symptoms and reduces loop diuretic dose, link: https://www.news-medical.net/news/20240513/Semaglutide-improves-heart-failure-symptoms-and-reduces-loop-diuretic-dose.aspx

Image by viarami on Pixabay
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Celulele mușchiului cardiac ar putea fi regenerate
  • Suplimentele din suc de sfeclă ar putea fi benefice pentru persoanele cu insuficiență cardiacă
  • Mersul pe jos regulat protejează femeile după menopauză împotriva insuficienței cardiace
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum