Semne de cancer de colon

©

Autor:

Semne de cancer de colon

Cancerul de colon este al patrulea cel mai frecvent diagnosticat cancer, atât la bărbați, cât si la femeile din Statele Unite. Cancerele colonului și cancerele rectale sunt deseori denumite colectiv cancer colo-rectal.

Majoritatea cancerelor colorectale se dezvoltă lent, pornind de la mici formațiuni protruzive ale mucoasei colonice sau rectale. Aceste formațiuni, cunoscute sub numele de polipi, sunt leziuni premaligne care pot evolua către cancer colo-rectal, dar există și polipi care nu degenerează malign.


Polipii pot fi asimptomatici, ocazional pot produce simptome precum afectarea tranzitului intestinal (diaree sau constipație), scaune cu sânge sau scaune închise la culoare, rectoragii, crampe abdominale, oboseală, scădere în greutate. Din acest motiv, medicii recomandă teste de screening regulate pentru a preveni cancerul de colon prin identificarea și eliminarea polipilor înainte de a se transforma malign.

Testul screening constă în colonoscopie, metodă ce permite medicului să examineze mucoasa intestinului gros (în special a colonului) pentru a evidenția anomalii, prin introducerea unui tub flexibil şi subţire, gros cât un deget, în anus şi apoi în rect şi colon. Instrumentul se numeşte colonoscop, are propriile lentile şi sursă de lumină şi permite medicului să vizualize imagini pe un monitor video.


Cancerul de colon poate fi vindecat și prevenit dacă este depistat din timp, tratamentele fiind mai puțin invazive și avansate. (1-9)


Factori de risc

  • vârsta: 90% din persoane sunt diagnosticate cu cancer colo-rectal după vârsta de 50 de ani;
  • antecedente personale de boală Crohn sau colită ulcerativă (boli inflamatorii intestinale) cu o evoluție de 8 ani sau mai mult, cancer mamar, uterin sau ovarian;
  • antecedente heredo-colaterale (părinți sau frați);
  • polipi colonici
  • diabetul zaharat de tip 2
  • alimentația: dieta saracă în fibre și bogată în grăsimi și calorii
  • fumatul
  • consumul de alcool
  • obezitatea
  • sedentarismul, lipsa activității fizice
  • radioterapie la nivelul abdomenului pentru tratamentul altor cancere (1, 6, 7, 8, 9)


Tipuri de cancer de colon

Peste 95% din cazurile de cancer colorectal sunt adenocarcinoame.


90% din adenocarcinoamele colorectale au debutat ca polipi adenomatoși care s-au transformat în cancer.


Un procent de 20% din cancerele de colon au transmitere genetică sau sunt asociate cu un istoric de cancer de colon în familie. Principalele tipuri de neoplasme colonice moștenite sunt:

  • 1. Cancer ereditar colorectal nonpolipozic (numit și sindromul Lynch) reprezintă 5-7% din cazurile de cancer de colon.
  • 2. Polipoza adenomatoasă familială: determină sute la mii de polipi în tractul gastro-intestinal; poate debuta în copilărie. (1, 7, 9)


Semne de cancer de colon

1. Oboseală și slăbiciune

Foarte des, oboseala este considerată o epuizare obișnuită. Daca vă confruntați cu o stare de slăbiciune și epuizare fără o cauză aparentă care nu dispare după o perioadă de odihnă adecvată, ar trebui să consultați un medic.

Oboseala poate fi de asemenea simptom al diabetului, anemiei sau bolilor cardio-vasculare.


Celulele canceroase obosesc corpul uman prin consumarea energiei sau prin producerea de sângerări interne.

2. Pierdere ponderală inexplicabilă

O scădere în greutate care apare brusc poate fi considerat simptom pentru diverse tipuri de cancer, printre care și cancerul de colon. Un semn de alarmă îl constituie o scădere ponderală de peste 10 kg în ultimele 6 luni, fără motive cunoscute.


În situația unei tumori de dimensiuni crescute care poate determina o obstrucție, este afectat tranzitul intestinal, ceea ce duce la pierdere în greutate.

3. Semne clinice de dereglare intestinală

Se știe faptul că polipii colonici pot degenera malign. Odată ce polipul se transformă în cancer, creșterea lentă a tumorii afectează adesea obiceiurile intestinale, care pot produce simptome. Dacă ați observat că scaunul devine mai subțire sau peristaltismul este accentuat, ar putea fi un semn al cancerului colorectal. Modificările drastice în consistența scaunului pot fi un semn precoce al cancerului. Scaunele apoase, cu mucus, sânge sau puroi, constipații alternate de diaree de mai mult de 3 săptămâni – constituie semne importante utile în diagnosticul neoplasmului de colon.

4. Dureri abdominale

Durerile abdominale apar frecvent la un moment dat în viață și sunt ușor trecute cu vederea.


Reprezintă un simptom comun întâlnit în afecțiuni precum boala hemoroidală sau sindromul de intestin iritabil, însă dacă debutul este brusc și de intensitate înaltă, poate fi un semn de cancer. Uneori apare sub formă de balonare sau crampe.

5. Scaune cu sânge

Sângele în scaun este un semn de alarmă pentru cancerul colo-rectal. Formele de apariție sunt variate: scaun cu sânge negru, închis sau sânge roșu, strălucitor (semn de cancer rectal) care este adesea confundat cu sângerarea hemoroizilor.


Scaunele cu sânge impun adresarea imediată către un medic, care va efectua o colonoscopie necesară diagnosticului de certitudine sau de excludere.

6. Semne fizice:

  • paliditate, icter tegumentar, febră, asimetria și balonarea abdomenului, zgomote hidroaerice, rigiditatea peretelui abdominal la palpare.

Aceste simptome nu reprezintă o certitudine a diagnosticului de cancer de colon. Dar dacă observați unul sau mai multe dintre acestea pe o perioadă mai mare de două săptămâni, consultați-vă medicul, deoarece depistarea precoce este foarte importantă și boala poate fi vindecată în stadiile incipiente. (1, 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9)


Prevenția cancerului de colon

  • Obțineți screening pentru cancerul de colon. Persoanele cu un risc mediu de cancer de colon pot lua în considerare screening-ul începând cu vârsta de 50 de ani. Persoanele cu un risc crescut, cum ar fi cele cu antecedente heredo-colaterale de cancer de colon, ar trebui să ia în considerare screening-ul mai devreme. Există mai multe opțiuni de screening, fiecare având beneficii și dezavantaje.
  • Modificați stilul de viață pentru a reduce riscul cancerului de colon, începând cu alimentația. Se recomandă consumul de fructe, legume, pește și cereale integrale, deoarece conțin vitamine, minerale, fibre și antioxidanți – cu rol în prevenirea cancerului. Consumul de alcool trebuie să fie moderat, limitat la cel mult o băutură pe zi. Considerați benefice suplimentele alimentare cu acid folic și calciu.
  • Evitați fumatul și participați la exerciții fizice (cel puțin 30 de minute pe zi).
  • Mențineți o greutate corporală în limite normale, combinând sportul cu alimentația sanatoasă.


Metodele de screening constau în teste de sângerare ocultă în scaun, tușeu rectal, colonoscopie. (1, 6, 7, 8, 9)


Data actualizare: 18-02-2019 | creare: 18-02-2019 | Vizite: 5151
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alimentația pro-inflamatoare și creșterea riscului de cancer de colon
  • Ce trebuie să știi despre cancerul de colon?
  • Ce trebuie să știi despre cancerul de colon
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum