Sexul influențează modul în care activitatea din amigdala cerebrală se modifică în urma consumului de alcool

©

Autor:

Sexul influențează modul în care activitatea din amigdala cerebrală se modifică în urma consumului de alcool
Alcoolul modifică activitatea creierului în amigdala cerebrală, o structură cu rol elementar în gestionarea emoțiilor, însa în mod diferit la femei și bărbați, potrivit concluziilor unui studiu efectuat pe șoareci de laborator. Studiul, publicat în revista eNeuro, indică faptul că alcoolul poate declanșa modificări ale stărilor de activitate ale amigdalei cerebrale și poate schimba astfel comportamentul anxios, în mod diferit în funcție de sex.
Consumul de alcool cu scopul reducerii simptomelor tulburărilor de sănătate mintală, o practică devenită tot mai comună odată cu creșterea incidenței afecțiunilor psihice, determină amigdala cerebrală să își modifice activitatea și să declanșeze un mecanism invers, care de fapt sporește simptomele pe termen mediu.

Modificările sincronizate ale activității creierului între zone precum amigdala și cortexul prefrontal pot influența comportamentele anxioase, conform concluziilor unor studii anterioare efectuate atât la rozătoare, cât și la oameni. Cu toate acestea, cercetătorii nu cunosc la momentul actual în ce mod alcoolul acționează asupra amigdalei cerebrale pentru a schimba comportamentul uman.

În cadrul studiului actual, cercetătorii au administrat alcool șoarecilor de laborator și au măsurat modificările corespunzătoare apărute în amigdala cerebrală. Concluziile studiului au indicat faptul că alcoolul a acționat în mod diferit la șoarecii de sex masculin și cei de sex feminin, modificările sincronizate ale activități creierului nefiind unele identice.

sursa: News Medical

Data actualizare: 29-07-2022 | creare: 29-07-2022 | Vizite: 376
Bibliografie
Alcohol alters synchronized brain activity differently for male and female mice, link: https://www.news-medical.net/news/20220704/Alcohol-alters-synchronized-brain-activity-differently-for-male-and-female-mice.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Exercițiile de aerobic pot proteja ficatul de efectele consumului cronic de alcool
  • Consumul moderat de alcool - chiar atât de benefic pe cât credem?
  • Consumul de alcool favorizează apariția cancerului, chiar și cel moderat
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum