Faza luteală a menstruației poate ajuta femeile care doresc să renunțe la fumat
Autor: Airinei Camelia

Bazându-se pe literatura de specialitate ce evidențiază legătura între hormonii sexuali - estrogen și progesteron - și comportamentul adictiv la animale, autoarea acestui studiu, profesoara în neuroștiință și psihiatrie Teresa Franklin, a cercetat timp de mai mulți ani creierul femeilor fumătoare aflate la premenopauză. Se pare că, la animale, în faza pre-ovulatorie sau foliculară a menstruației, când raportul progesteron-estrogen este scăzut, femelele sunt mai predispuse la un comportament adictiv. În schimb, în etapa pre-menstruală sau luteală, comportamentul adictiv este mai ușor de evitat, ceea ce sugerează că progesteronul ar putea ajuta femeile să reziste tentației de a fuma din nou.
La femeile incluse în studiu, în perioada foliculară s-a observat o conectivitate funcțională mai redusă între regiunile creierului care ajută la luarea deciziilor bune (regiunile de control cortical) și regiunile în care se află centrii de recompensă (striatumul ventral). Acest lucru a însemnat un risc crescut ca pacientele să continue sau să reînceapă fumatul. De asemenea, s-a observat slăbirea conecsiunilor între regiunile de control cognitiv atunci când femeilor aflate în faza luteală li s-a direcționat atenția către indicii asociate cu fumatul.
Rezultatele studiului au fost publicate pe data de 31 mai în revista Biology of Sex Differences.
„Datele oferite de studiu sprijină descoperirile făcute pe animale, și anume că progesteronul poate avea un efect de protecție asupra comportamentului adictiv. Mai mult, rezultatele studiului arată diferențele între sexe privind dependența de fumat și recidivă,” spune Teresa Franklin. „Este posibil să fi găsit un efect fundamental al menstruației asupra conectivităților din creier, efect ce poate fi transpus și asupra adicțiilor de alte substanțe.”
Sursa: NewsMedical
2. Base Quit-Smoking Day on Menstrual Cycle?, link: https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_159174.html
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Muzica indigenă ajută persoanele care se recuperează de dependența de droguri sau alcool să se vindece mai repede
- Un studiu arată eficacitatea și siguranța Citizinei drept terapie de renunțare la fumat
- Dorința de a asocia cafeaua cu țigara ar putea fi dictată de gene
- De ce dependența de droguri se instalează diferit la oameni?
- Anxietate si dependenta de fumat
- Umflatura sub limba
- Erectie slaba si fumatul
- Cafeaua in locul tigarilor
- Fumatul - viciul asta il am si eu ca multii altii de altfel si nu pot renunta la el
- Renunţarea la fumat poate reduce nivelul de stres (studiu)
- Renuntarea la fumat... Nevoie de raspuns!
- Renuntare fumat -agresivitate
- E periculos sa te lasi deodata de fumat?