Sinuzita la copii - medicii pot identifica mai bine copiii care au nevoie de antibiotic

©

Autor:

Sinuzita la copii - medicii pot identifica mai bine copiii care au nevoie de antibiotic
Studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh și UPMC investighează eficacitatea antibioticelor la copiii cu suspiciune de sinuzită. Sinuzita este o afecțiune comună la copii, care duce la prescrierea de milioane de antibiotice în fiecare an. Cu toate acestea, studiul dezvăluie că doar aproximativ jumătate dintre acești copii se confruntă cu ameliorarea simptomelor după tratament, ceea ce înseamnă că o parte semnificativă a prescripțiilor de antibiotice este inutilă.
Pentru a aborda această problemă, cercetătorii și-au propus să găsească un instrument de diagnostic mai bun pentru a identifica exact copiii pentru care antibioticele ar fi benefice. Ei au înrolat aproximativ 500 de copii cu simptome de sinuzită din diferite centre din SUA și i-au repartizat aleatoriu să primească fie antibiotice, fie un placebo. În plus, au luat probe nazale de la fiecare copil pentru a testa trei tipuri principale de bacterii asociate cu sinuzita.

Descoperirile studiului demonstrează că copiii care au fost testați pozitiv pentru bacterii au prezentat o rezoluție mai bună a simptomelor atunci când au fost tratați cu antibiotice, comparativ cu cei care nu au avut infecție bacteriană. Prin urmare, testarea acestor bacterii ar putea servi ca o metodă simplă și eficientă de a identifica copiii care ar putea beneficia de tratament cu antibiotice.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că culoarea secrețiilor nazale (galben sau verde) nu se corelează cu infecția bacteriană, dezmințind credința comună că astfel de culori semnalează o infecție bacteriană. Astfel, culoarea nu trebuie folosită ca ghid pentru deciziile medicale cu privire la prescripțiile de antibiotice.

Următorii pași pentru cercetători implică determinarea celui mai bun mod de a implementa testarea nazală în mediile clinice. Ei explorează posibilitatea de a utiliza teste moleculare disponibile comercial sau de a dezvolta teste rapide de antigen similare truselor de testare COVID-19 la domiciliu. În plus, echipa intenționează să analizeze datele în continuare pentru a identifica alți potențiali biomarkeri în secreția nazală care ar putea indica prezența bacteriilor și ar putea fi mai ușor de testat. Prin folosirea acestor strategii, utilizarea inutilă a antibioticelor la copiii cu suspiciune de sinuzită ar putea fi redusă semnificativ, promovând un tratament mai eficient și mai țintit.

sursa: Science Daily
foto: Cartelă color pentru secreții nazale. UPMC

Data actualizare: 28-07-2023 | creare: 28-07-2023 | Vizite: 287
Bibliografie
Bacterial testing in kids with sinusitis could slash antibiotic use, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/07/230725122954.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Evoluția unei viroze - semne de suprainfecție bacteriană
  • Patologii cronice asociate cu expunerea la antibiotice a copiilor sub vârsta de 2 ani
  • Antibioticele din viața timpurie ar putea afecta dezvoltarea creierului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum