Somnul insuficient ar putea avea efecte pe termen lung asupra dezvoltării neurocognitive a preadolescenților

©

Autor:

Somnul insuficient ar putea avea efecte pe termen lung asupra dezvoltării neurocognitive a preadolescenților

Academia Americană de Medicină a Somnului recomandă în cazul copiilor cu vârsta între 6-12 ani o durată a somnului în mod regulat între 9-12 ore.


Concluziile unui studiu încheiat recent la Universitatea din Maryland arăta că acei copii care dorm în mod regulat mai puțin de 9 ore pe noapte prezintă diferențe la nivelul zonelor din creier responsabile de memorie sau inteligență, comparativ cu cei care ating recomandările de 9-12 ore.


Aceste diferențe se corelează mai departe cu probabilitatea de apariție a problemelor ca depresia, anxietatea sau comportamente impulsive, tulburări ale memoriei, capacitații de decizie sau de rezolvare a unor probleme in cazul celor cu deficit de somn.


Pentru a se ajunge la aceste concluzii au fost examinate date colectate de la peste 8.300 de copii cu vârste între 9-10 ani. Aceștia au fost monitorizați timp de 2 ani prin diverse chestionare, iar la începutul și încheierea studiului s-au efectuat examene RMN (Rezonanță Magnetică Nucleară).
Acest studiu este de fapt cel mai mare derulat pe termen lung și care a evaluat dezvoltarea creierului și starea de sănătate a adolescenților.


Conform unuia dintre conducătorii studiului, diferențele sesizate la început între copiii care dormeau sub 9 ore pe zi și cei cu durata somnului mai mare, și anume diminuarea materiei cenușii sau reducerea volumului anumitor arii cerebrale, au fost constatate chiar și după 2 ani, sugerând efecte pe termen lung ale deficitului de somn.


Comportamentul copiilor încadrați inițial în grupa celor care dormeau suficient s-a modificat de-a lungul timpului, în sensul scăderii duratei totale, lucru încadrat însă că fiind normal pentru copiii care fac trecerea spre adolescență.
În cazul copiilor cu o durată insuficientă a somnului, nu s-au înregistrat însă diferențe semnificative în nici un sens.


În acest context, Academia Americană de Pediatrie încurajează părinții să acorde importanță necesității somnului și să facă din aceasta o prioritate a familiei, sa aibă și să păstreze o rutină a somnului, să încurajeze activitatea fizică în timpul zilei și să limiteze timpul petrecut în fața ecranelor cu eliminarea lor totală cu 1 oră înaintea somnului.

 

Profesorii de la Universitatea din Maryland susțin ca o concluzie a studiului, faptul că „somnului poate fi frecvent trecut cu vederea în zilele ocupate ale copilăriei, pline de teme și activități extracuriculare. Acum vedem cât de în detrimentul copiilor este aces lucru".

sursa: News Medical
foto: University of Maryland School of Medicine (UMSOM)


Data actualizare: 04-08-2022 | creare: 04-08-2022 | Vizite: 257
Bibliografie
Insufficient sleep could have long-lasting impact on the neurocognitive development of pre-teens, link: https://www.news-medical.net/news/20220729/Insufficient-sleep-could-have-long-lasting-impact-on-the-neurocognitive-development-of-pre-teens.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somnul poate fi de vină atunci când adolescenții își pierd plăcerea de a trăi
  • Îmbunătățirea calității somnului în rândul adolescenților
  • Somnul slab, asociat cu un risc crescut de depresie la adolescenți
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum