Consumul de struguri protejează pielea împotriva razelor ultraviolete

©

Autor:

Consumul de struguri protejează pielea împotriva razelor ultraviolete
Un nou studiu arată o rezistență crescută față de acțiunea radiației UV la persoanele care au consumat aproximativ două căni de struguri zilnic, timp de două săptămâni.
În plus, cei incluși în studiu au prezentat profiluri microbiomice și metabolomice unice, fapt care sugerează o legătură între tractul digestiv și piele. Compușii naturali din struguri numiți polifenoli sunt considerați a fi răspunzători de aceste efecte benefice.

Experimentul a inclus 29 de voluntari care au consumat 2 săptămâni pudră de struguri în cantitate echivalentă cu 2,25 căni de struguri pe zi. Răspunsul pielii la radiațiile UV a fost măsurat înainte și după consumul pudrei de struguri, prin calcularea dozei prag de UV ce induce eritem vizibil după 24 de ore (MED).

Rezultatele au arătat că o treime din persoanele incluse în studiu au avut o rezistență mai mare față de razele UV după consumul de struguri, iar aceleași persoane au prezentat modificări semnificative ale microbiomului, spre deosebire de ceilalți participanți. În mod particular, concentrația a 3 metaboliți urinari a fost redusă la grupul rezistent la UV, 2‘-deoxiriboza fiind un indicator puternic al fotoîmbătrânirii.

La 3 dintre persoanele rezistente la UV a existat un răspuns prelungit pentru încă 4 săptămâni, în ciuda eliminării strugurilor din dietă. Există astfel un segment al populației capabil să își crească rezistența la acțiunea razelor UV, iar această rezistență este influențată de relația dintre microbiomul intestinal și piele.

Peste 3 milioane de persoane sunt afectate de cancerul de piele în Statele Unite în fiecare an, în mare parte din cauza expunerii la soare. Se estimează că 1 din 5 americani va dezvolta o formă de cancer de piele până la vârsta de 70 de ani. În plus, aproximativ 90% din îmbătrânirea pielii este provocată de expunerea la soare.

sursa: News Medical

Data actualizare: 06-12-2022 | creare: 06-12-2022 | Vizite: 262
Bibliografie
Grape consumption protects against ultraviolet UV damage to the skin, link: https://www.news-medical.net/news/20221130/Grape-consumption-protects-against-ultraviolet-UV-damage-to-the-skin.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Strugurii stimulează modificări la nivelul microbiomului intestinal cu implicații pozitive asupra sănătății
  • Strugurii ajută vârstnicii să păstreze o vedere sănătoasă
  • Beneficiile tescovinei - compușii polifenolici din resturile de struguri
  •