Amintirile din timpul somnului, menținute cu ajutorul nucleului reuniens

©

Autor:

Amintirile din timpul somnului, menținute cu ajutorul nucleului reuniens
Nucleul reuniens este o parte esențială a circuitului care ajută la construirea amintirilor în timpul somnului profund, acesta fiind responsabil pentru coordonarea activității dintre hipocamp și cortexul prefrontal, conform unui studiu recent.
Studiul, centrat pe rolul nucleului reuniens, regiune care leagă structuri ale creierului implicate în crearea amintirilor, a arătat că această zonă devine deosebit de importantă în timpul somnului cu unde lente. Înaintea apariției actualei cercetări, nu existau dovezi referitoare la implicarea nucleului reuniens în conectarea cortexului prefrontal și a hipocampului.

Somnul cu unde lente reprezintă cel mai profund stadiu al somnului. În timpul acestui stadiu, ritmul creierului este unul foarte lent, cu oscilații ce apar la un interval de aproximativ o secundă. Somnul cu unde lente este crucial pentru recuperarea funcției neurologice și a funcției musculare, dovezile actuale sugerând inclusiv faptul că stadiul profund al somnului joacă un rol în consolidarea memoriei. În plus, amintirile personale căpătate în urma visurilor apar de regulă în timpul somnului cu unde lente, cel mai probabil datorită activității coordonate în cortexul prefrontal și hipocampus.

Nucleul reuniens este una dintre regiunile creierului insuficient studiată și relativ necunoscută cercetătorilor. Rolul său substanțial în formarea amintirilor pe termen lung în timpul somnului ar putea determina sporirea pe viitor a cercetărilor referitoare la importanța acestei regiuni în mecanismul somnului. Nucleul reuniens face parte din grupa de nuclei ai liniei mediane, rolul său exponențial fiind acela de coordonare a undelor sincrone și lente apărute între structurile creierului care controlează activitatea creierului în timpul somnului profund.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 07-05-2023 | creare: 11-11-2019 | Vizite: 477
Bibliografie
Circuit responsible for building memories during sleep, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/11/191106085453.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somnul la vârsta a treia
  • Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient?
  • Creierul îmbătrânește mai repede dacă nu dormim suficient
  •