Studiu ce explorează legătura dintre comportamentul alimentar care promovează obezitatea și IMC ridicat

©

Autor:

Studiu ce explorează legătura dintre comportamentul alimentar care promovează obezitatea și IMC ridicat
Mâncarea poate reprezenta un refugiu sau o formă de confort ce îi face pe copii să o consume mai mul decât ar trebui, chiar și atunci când nu simt nevoia. Acest principiu se aplică excelent copiilor supraponderali care și-au format un obicei din a mânca, iar pe măsura ce se îngrașă tot mai mult, găsesc un confort în mâncare, chiar dacă stomacul lor este plin.
Pentru a studia obezitatea, comportamentul alimentar și indicele de masă corporală, cercetătorii de la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie s-au bazat pe colectarea datelor de la aproximativ 1.000 de copii, cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani.

Datele pot fi surprinzătoare, deoarece reiese faptul că un copil cu cât este mai supraponderal și are un indice de masă corporală mai crescut, cu atât acesta va vrea să mănânce și mai multă mâncare.

Cercetătorii susțin că acești copii aleg să mănânce în exces chiar și atunci când nu le este foame, doar pentru a face față unei provocării, unor emoții dificile sau pentru a elimina stresul din acele momente. Astfel pentru această categorie de copii, mâncarea poate fi considerată un refugiu.

Reiese faptul că primul loc este ocupat de creșterea în greutate, care este urmată apoi de formarea obiceiului alimentar.

Aceste date sunt valabile pentru copiii de vârstă școlară sau adolescenți. Datele pentru copiii de vârstă mai mică și sugari au arătat faptul că aceștia aleg să mănânce mai mult, nu doar pentru că le este foame, ci pentru că mâncarea este disponibilă și asigură un confort.

Obiceiurile alimentare, creșterea indicelui de masă corporală, precum și obezitatea la începutul vieții sau la vârste fragede, tind să urmărească indivizii până la o vârstă adultă, motiv pentru care se încurajează prevenirea acestora.

Deși datele privind obezitatea nu sunt exacte privind copiii de șase luni, cercetători recomand o atenție sporită din partea părinților atunci când vine vorba de obiceiuri alimentare și de tulburările de alimentație care pot fi asociate cu cauze psihiatrice.

Obezitatea și pofta de mâncare execivă, chiar și atunci când stomacul este plin, nu ține doar de sănătatea fizică, ci și de cea psihiatriacă.

sursa: News Medical
foto: Shutterstock, NTB

Data actualizare: 09-08-2022 | creare: 09-08-2022 | Vizite: 207
Bibliografie
Studiu ce explorează legătura dintre comportamentul alimentar care promovează obezitatea și IMC ridicat, link: https://www.news-medical.net/news/20220805/Study-explores-the-link-between-obesity-promoting-eating-behavior-and-high-BMI.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Importanța managementului ponderal și al comportamentului alimentar post-chirurgie bariatrică
  • Reclamele la alimente modifică prioritățile și preferințele alimentare la copii
  • De ce părinții ar trebui să evite criticile cu privire la greutatea copilului?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum