STUDIU: Turele de noapte și ridicarea obiectelor grele la muncă pot afecta negativ fertilitatea femeilor

©

Autor:

STUDIU: Turele de noapte și ridicarea obiectelor grele la muncă pot afecta negativ fertilitatea femeilor
Potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul științific Occupational and Environmental Medicine, s-a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește tulburările de fertilitate ce pot să apară în rândul femeilor care lucrează în timpul nopții sau au un program neregulat la muncă ori la care activitățile profesionale includ ridicarea oiectelor grele.

Femeile care lucrau în ture sau pe perioada nopții aveau mai puține ovocite capabile să se dezvolte în embrioni sănătoși, comparativ cu femeile ce beneficiau de un program diurn, regulat de muncă, punctează cercetătorii din cadrul Universității Harvard.

De asemenea, a fost observată o reducere în jurul a 15% a numărului de ovocite optime pentru a fi fertilizate în cazul femeilor al căror loc de muncă presupunea ridicare obiectelor grele, inclusiv în rândul asistentelor medicale.

Studiul la care au participat două grupuri de femei ce au apelat la metode de fertilizare in vitro, a analizat calitatea ovocitelor provenite de la 313 femei care au apelat la un prim ciclu de fretilizare in vitro, respectiv numărul total de ovocite al 473 femei, paciente ale unei clinice de fertilizare.

Ce este fertilizarea in vitro? Aflați din articol.

Cu toate că nu a putut fi estimată contribuția altor factori de risc pentru declinul fertilității la femei, precum numărul de ore la locul de muncă, nivelul de testosteron sau expunerea la fum de țigară în copilărie, se speculează faptul că stresul consecutiv epuizării fizice și perturbării ritmului circadian propriu organismului ar putea explica modificările cu privire la capacitatea de reproducere a femeilor participante la studiu.

Co-autor al studiului, Audrey Gaskins, sugerează că mecanismul prin care programul de muncă în ture ar putea afecta funcția reproductivă este într-o primă instanță tulburarea ritmului circadian, care la rândul să poate interfera cu producția normală a hormonilor sexuali și ciclul menstrual, în special dacă se alternează frecvent programul de zi cu cel de noapte.

În cel de al doilea caz, este dificil de apreciat în ce mod ridicarea obiectelor afectează fertilitatea femeilor, dar se bănuiește că răspunsul cronic, repetitiv, al corpului la stresul fizic ar putea afecta abilitatea de a produce ovocite de calitate.

Stilul de viață modern a modificat considerabil felul în care organismul nostru percepe timpul și ritmul circadian. Rămâne de stabilit care sunt acțiunile necesare în viitorul, de preferat cât mai aproapiat, pentru a minimiza șansele de declin al fertilității populației feminine situate la risc.

Cercetări anterioare au remarcat în rândul femeilor care lucrau în ture de noapte o creștere substanțială a ratelor de avort și majorarea cu 22% a tulburărilor menstruale la femeile cu program neregulat de muncă, fapt care ar putea conduce în timp la tulburări de fertilitate.

Nici studiul de față și nici alte analize din ultimii ani nu reușesc să stabilească precis care este contribuția factorilor adiționali precum dieta, durata și calitatea somnului, activitatea fizică – problematica fertilității fiind în continuare extrem de complexă și foarte controversată.

Despre obiceiurile nesănătoase care pot afecta fertilitatea citiți mai multe aici.

De asemenea, rezultatele obținute nu demonstrează o relație de cauzalitate, însă femeile care doresc să conceapă ar putea evita obiceiurile, precum ridicarea obiectelor grele, lucrul în timpul nopții, care ar putea afecta negativ capacitatea de procreere, mai ales dacă încercarea de a avea un copil este încununată de insucces de mai mult de un an.

Consultați lista completă a cauzelor de infertilitate feminină aici

Sursa: The Independent

Data actualizare: 11-06-2019 | creare: 05-09-2017 | Vizite: 1217
Bibliografie
(1) Shift Work and Heavy Lifting May Reduce Women's Fertility, Study Finds, link: http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/women-fertility-reduces-shift-work-heavy-lifting-study-pregnancy-harvard-study-earth-ivf-a7567766.html
(2) Occupational factors and markers of ovarian reserve and response among women at a fertility centre, link: http://oem.bmj.com/content/74/6/426
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Clasificare: lista completa de cauze de infertilitate feminina
  • Cauze hormonale de infertilitate la femei
  • Cauze pelviene ale infertilitatii la femei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum