Testul de sarcină care ar putea identifica sarcina gemelară și riscul de avort

©

Autor:

Testul de sarcină care ar putea identifica sarcina gemelară și riscul de avort
Testele de sarcină pot spune dacă ești însărcinată sau nu. Dar cum ar fi dacă acestea ar putea arăta dacă ai o sarcină gemelară sau cât de mare este riscul de a avea un avort spontan? Folosind algoritmi creați pe baza proteinelor din urină, acest lucru poate deveni realitate.

Trei sferturi dintre avorturile spontane au loc în primul trimestru al sarcinii, tocmai de aceea multe femei aleg să nu împărtășească vestea sarcinii până aceasta nu este destul de înaintată. Dar acest lucru se va putea schimba datorită unui test dezvoltat de MAP Diagnostics in Hertforshire, UK. Testul analizează proteinele din urină și poate prezice șansele de a avea o naștere sănătoasă, un avort spontan, de a fi însărcinată cu gemeni, dar și de a dezvolta preeclampsia.

Testul a fost inspirat de fertilizarea în vitro. În general, embrionii cei mai sănătoși sunt aleși după cum arată pentru implantarea femeilor care sunt sub tratament. Dar o metodă mai nouă presupune testarea unei celule din fiecare embrion și folosirea unui test genetic pentru a observa orice cromozomi anormali sau mutații genetice prezente. Francisco Dominguez, de la Fundația de fertilizare în vitro din Valencia, Spania afirmă, însă, că aceste metode sunt prea scumpe și invazive. O variantă mai puțin invazivă este testarea proteinelor eliberate de acești embrioni pentru a prezice starea de sănătate. Embrionii secretă proteine ce apar în mediul de cultură în fertilizarea in vitro sau în urina mamei.

Echipa medicală folosește un algoritm pe care l-a dezvoltat după analizarea probelor de la 121 de femei însărcinate între șase și zece săptămâni. Prin identificarea diferențelor dintre proteine, algoritmul va arăta un tipar pentru avorturile spontane. Cercetările au fost prezentate în cadrul Societății Europene de Reproducere Umană și Embriologie în Lisabona, Portugalia în luna iunie.

Alți algoritmi pot prezice dacă sarcina este gemelară sau care sunt șansele ca embrionul să prezinte anomalii ale cromozomilor. Dar înainte ca produsul să fie oferit la scară mare, echipa dorește să îmbunătățească algoritmii. Pentru aceasta, plănuiesc să analizeze 10000 de eșantioane.

Pe de altă parte, Zev Williams de la Colegiul Albert Einstein de Medicină de la Universiatea Yechiva din New York este de părere că un test pentru a prezice riscul de avort spontan este util atât timp cât este extrem de precis.

Sursa: New Scientist

Data actualizare: 14-12-2019 | creare: 02-09-2015 | Vizite: 6523
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Când poți face un test de sarcină?
  • Testele de sarcină
  •