Legătura dintre utilizarea acetaminofenului (paracetamol) în timpul sarcinii și întârzierile de limbaj la copii

©

Autor:

Legătura dintre utilizarea acetaminofenului (paracetamol) în timpul sarcinii și întârzierile de limbaj la copii

Un studiu recent de la Universitatea Illinois Urbana-Champaign, publicat în "Pediatric Research", a explorat relația dintre utilizarea acetaminofenului în timpul sarcinii și dezvoltarea limbajului la copii în primii ani de viață. Cercetarea a constatat că utilizarea crescută a acetaminofenului, în special în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină, este asociată cu întârzieri în dezvoltarea limbajului.

Context

Acetaminofenul (denumire comercială: paracetamol) este considerat cel mai sigur analgezic și antipiretic disponibil fără prescripție medicală în timpul sarcinii.

Studiile anterioare au găsit asocieri între utilizarea acetaminofenului în timpul sarcinii și abilitățile de comunicare mai slabe la copii, dar aceste studii au folosit măsuri de dezvoltare a limbajului mai puțin precise decât metodele aplicate în studiul curent.

Despre studiu

Studiul a fost condus de Megan Woodbury ca studentă la doctorat sub îndrumarea profesorului emerit Susan Schantz de la U. of I. și a fost realizat ca parte a Illinois Kids Development Study (IKIDS), care explorează modul în care expunerile la mediu în timpul sarcinii și copilăriei influențează dezvoltarea copilului.

Cercetătorii au vorbit cu participanții la fiecare 4-6 săptămâni în timpul sarcinii și apoi în termen de 24 de ore de la nașterea copilului, oferind șase puncte de timp în timpul sarcinii.

Rezultatele studiului

  • Analiza a implicat 298 copii de 2 ani care au fost urmăriți prenatal, dintre care 254 au revenit pentru studii suplimentare la vârsta de 3 ani.
  • Pentru copiii de 2 ani, cercetătorii au folosit Inventarele de Dezvoltare Comunicativă MacArthur-Bates, care solicită unui părinte să raporteze vocabularul copilului, complexitatea limbajului și lungimea medie a celor mai lungi trei enunțuri ale copilului.
  • La vârsta de 3 ani, părinții au evaluat din nou abilitățile de limbaj ale copilului lor în comparație cu cele ale colegilor lor.
  • Utilizarea crescută a acetaminofenului, în special în timpul celui de-al treilea trimestru, a fost asociată cu scoruri mai mici de vocabular și lungimi mai scurte ale enunțurilor la doi ani.
  • Utilizarea mai mare a acetaminofenului în timpul celui de-al treilea trimestru a fost legată de părinți care își clasificau copiii la 3 ani ca fiind sub colegii lor în ceea ce privește abilitățile de limbaj, un rezultat observat în principal la copiii de sex masculin.

Concluzii

Studiul sugerează că utilizarea acetaminofenului în timpul sarcinii, în special în trimestrul al treilea, poate fi asociată cu întârzieri în dezvoltarea timpurie a limbajului la copii.

Cercetările viitoare sunt necesare pentru a testa aceste constatări în studii mai mari, iar până atunci, oamenii nu ar trebui să se teamă să ia acetaminofen pentru febră sau dureri serioase și disconfort în timpul sarcinii.


Data actualizare: 05-01-2024 | creare: 05-01-2024 | Vizite: 279
Bibliografie
Woodbury, M. L., et al. (2023).
Examining the relationship of acetaminophen use during pregnancy with early language development in children.
Pediatric Research.
doi.org/10.1038/s41390-023-02924-4.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Evaluarea copilului de 1 an
  • Evaluarea copilului de 2 ani
  • Care sunt semnele dificultăților de învățare la copil?
  •