Top 10 țări cu risc crescut de contractare a unei infecții

©

Autor:

Top 10 țări cu risc crescut de contractare a unei infecții

Riscul de expunere la o serie de boli infecțioase deosebit de grave constituie un criteriu în alegerea destinației de vacanță pentru majoritatea turiștilor ce provin din regiuni dezvoltate de pe glob. Aceste riscuri, deși pot varia, în funcție de comportamentul călătorului, scopul călătoriei, standardele de cazare sau igienă, pot să influențeze semnificativ opțiunile unui turist. Numărul persoanelor care aleg să viziteze țări în care există posibilitatea de contractare a unui agent infecțios este la momentul actual unul insignifiant, fapt ce confirmă prudența oamenilor cu privire la propria sănătate. (1) (2) (3)

Țări cu risc crescut de contractare a unei infecții:

Republica Democrată Congo

Considerată a doua țară de pe glob în privința incidenței malariei, cu aproximativ 11% din totalul de cazuri diagnosticate anual, Republica Democrată Congo nu este nici pe departe cea mai recomandată destinație de vacanță. Nu doar malaria reprezintă o problemă de care rezidenții sau turiștii trebuie să țină cont, ci și rujeola, febra galbenă, febra tifoidă, Ebola, hepatita A, hepatita B, holera, rabia sau poliomielita. Republica Democrată Congo este țara în care au fost semnalate ultimele patru focare de Ebola, cel mai recent în perioada 2018-2019. (4) (7)

Sierra Leone

Împreună cu Guineea și Liberia, Sierra Leone a fost epicentrul celui mai mare focar de Ebola înregistrat în ultimul secol, între anii 2014 și 2016. Pe durata epidemiei au fost confirmate peste 28. 000 de cazuri de infectare cu virusul Ebola și peste 11. 000 de decese. Aproximativ jumătate din totalul cazurilor de Ebola au fost înregistrate în Sierra Leone. Deși în ultimii trei ani nu a mai fost raportat niciun caz de Ebola, zona continuă să fie considerată una cu risc crescut de către călători. La fel ca în majoritatea celorlalte state africane, și aici există riscuri de malarie și febră galbenă. Accesul turiștilor pe teritoriul statului Sierra Leone este condiționat de existența certificatului care să ateste vaccinarea împotriva febrei galbene. (5) (6) (7)

Angola

Gradul de risc este foarte crescut, sursele de apă și alimentele prezentând riscuri de contaminare. De asemenea, există posibilitatea de contractare a rabiei, în urma contactului cu animalele, sau a malariei, în urmă mușcăturii de țânțar. Diareea bacteriană, hepatita A sau febra tifoidă pot fi transmise în urma ingestiei de alimente sau apă contaminate. Țânțarii din specia anopheles, singurii capabili să transmită malaria, sunt prezenți pe întreg teritoriul Angolei, pe toată perioada anului. (7) (11)

Burkina Faso

În zonele rurale accesul la apa potabilă este îngreunat, în ciuda programelor derulate de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională. Tocmai din acest motiv, epidemiile de Diaree sau hepatita A își găsesc cu greu rezolvare. Bolile transmise prin ingestia de alimente sau apă contaminate sunt frecvente. La fel de frecvente sunt infectările cu malarie, în special în zonele rurale. Persoanele care își doresc să călătorească în Burkina Faso și care provin dintr-o țară în care există riscuri de febră galbenă sau care au trecut prin aeroportul unei țări în care există riscuri pentru febra galbenă, au nevoie de certificat de vaccinare împotriva febrei galbene. (7) (12)

Brazilia

Turiștilor li se recomandă vaccinarea împotriva febrei galbene, riscurile de contractare a acestei boli infecțioase fiind crescute pe teritoriul majorității orașelor de dimensiuni mici și medii din Brazilia. Vaccinul împotriva febrei galbene nu este recomandat turiștilor care își doresc să viziteze orașele Recife, Rio de Janeiro, Fortaleza, Salvador sau Sao Paolo. În multe dintre pădurile din Brazilia există, de asemenea, riscul de contractare a malariei. HIV-ul constituie o altă problemă comună pe teritoriul Braziliei, aici fiind raportat (7)

Swaziland

Peste 25% dintre locuitori țării sunt diagnosticați cu HIV/SIDA, Swaziland fiind la momentul actual țara cu cea mai mare rată de infecție cu această boală. Poligamia și nivelul ridicat de violență asupra femeilor, care duc la contacte sexuale neprotejate, violență sexuală sau sex tranzacțional, reprezintă motivul unei rate atât de mari de infectare. Femeile sunt cele mai afectate de epidemie, 31% dintre acestea fiind depistate cu HIV/SIDA, comparativ cu doar 20%, în cazul bărbaților. Nu doar infecțiile cu transmitere sexuală reprezintă o problemă în Swaziland, ci și malaria, febra galbenă, febra tifoidă sau hepatita A. (7) (8) (9)

Nigeria

Pe lista destinațiilor de evitat poate fi inclusă și Nigeria, una dintre cele mai populate țări de pe glob și totodată locul în care șansele de a contracta un virus sau o bacterie sunt unele extrem de ridicate. Anual, peste 50 de milioane de cazuri de malarie sunt înregistrate în Nigeria, ceea ce reprezintă aproximativ 25% din totalul îmbolnăvirilor cu malarie de la nivel global. De asemenea, peste 5 milioane dintre locuitorii țării suferă de HIV/SIDA, iar una dintre cele mai frecvente cauze de deces este deshidratarea cauzată de diareea severă. În zona de nord a țării continuă să existe instalații de salubritate neameliorate, igienizarea fiind deficitară. (2) (9) (10)

Camerun

Încadrat de către Agenția Centrală de Informații în rândul statelor cu risc crescut de afecțiuni contagioase, Camerun nu este un stat sigur, nefiind recomandat de către agențiile de turism. Malaria, febra dengue și febra galbenă sunt bolile ce se pot transmite vectorial, în timp ce hepatita A, febra tifoidă sau diareea pot fi dobândite în urma consumului de apă contaminată sau de alimente contaminate. Există, de asemenea, riscuri de contaminare cu rabie, meningită meningococică sau schistosomiază. Călătorii care au vârsta de peste 9 luni au nevoie de certificat de vaccinare împotriva febrei galbene, pentru a putea călători în Camerun, indiferent de țara din care provin. (11)

Zambia

Din cauza vecinătății cu Republica Democrată Congo, Zambia a devenit un stat cu risc crescut de infectare. În zona de nord-vest a țării, la granița cu Republica Democrată Congo, este nerecomandată efectuarea de călătorii. Nu doar riscul de malarie este unul crescut, ci și cel de boli diareice sau HIV. În zonele rurale din nord-vestul țării măsurile de igienizare sunt insuficiente pentru stoparea epidemiilor de diaree, afecțiune care în Zambia este responsabilă pentru moartea zilnică a aproximativ 40 de copii. În ceea ce privește infectarea cu HIV/SIDA, Zambia ocupă poziția a șaptea într-un clasament al statelor cu cea mai mare rată a bolii. (9) (11) (13)

Mozambic

Peste 12% din populația țării suferă de HIV/SIDA, riscul de malarie este crescut pe tot parcursul anului și pe întreg teritoriul, alimentele sau apa pot fi contaminate în regiunile rurale: acestea sunt motivele pentru care Mozambic este considerată o țară cu risc crescut de infectare. Bolile contagioase reprezintă doar unul dintre motivele pentru care Mozambic nu reprezintă cea mai ideală locație de vizitat. (7) (9) (11)

Actualizarea situației internaționale determinată de transmisia agenților contagioși se poate modifica în orice moment, astfel că turiștilor le este recomandat să verifice riscurile de infectare dintr-o țară, cu câteva săptămâni înainte de plecare. Atunci când apar focare ale unei anumite boli, este recomandat să se evite călătoria în regiunea afectată, până la dispariția focarului infecțios. (1)


Data actualizare: 13-08-2019 | creare: 13-08-2019 | Vizite: 637
Bibliografie
(1) Infectious diseases of potential risk for travellers, link: https://www.who.int/ith/other_health_risks/infectious_diseases/en
(2) Malaria, link: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/malaria
(3) International tourism, number of arrivals, link: https://data.worldbank.org/indicator/ST.INT.ARVL?end=2017&most_recent_value_desc=false&start=2017&view=map
(4) Health Information for Travelers to Democratic Republic of the Congo Traveler View, link: https://wwwnc.cdc.gov/travel/destinations/traveler/none/democratic-republic-of-congo
(5) Health Information for Travelers to Sierra Leone Traveler View, link: https://wwwnc.cdc.gov/travel/destinations/traveler/none/sierra-leone
(6) 2014-2016 Ebola Outbreak Distribution in West Africa, link: https://www.cdc.gov/vhf/ebola/history/2014-2016-outbreak/distribution-map.html
(7) Vaccination requirements and recommendations for international travellers, including yellow fever and malaria, link: https://www.who.int/ith/2016-ith-county-list.pdf
(8) Health Information for Travelers to Eswatini (Swaziland) Traveler View, link: https://wwwnc.cdc.gov/travel/destinations/traveler/none/eswatini
(9) Countries With the Highest Rates of HIV/AIDs, link: https://www.worldatlas.com/articles/countries-with-the-highest-rates-of-hiv-aids.html
(10) Combating diarrhoea in Nigeria: the way forward, link: https://medcraveonline.com/JMEN/JMEN-06-00213.php
(11) Major infectious diseases, link: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/366.html
(12) Burkina Faso - Water and Sanitation, link: https://www.usaid.gov/burkina-faso/environment-water-and-climate-change
(13) Diarrheal Diseases in Zambia, link: https://ses-zambia.com/diarrheal-diseases-zambia
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: