Tulburările de memorie reduse cu derivați de soia - experiment pe animale de laborator

©

Autor:

Tulburările de memorie reduse cu derivați de soia - experiment pe animale de laborator

Un studiu recent publicat de un grup de cercetători japonezi aduce dovezi științifice legate de încetinirea degradării memoriei după consumul unui tip de proteine.
Experimentul a fost realizat pe șoareci de laborator asupra cărora au fost aplicate tehnici de simulare a bolii Alzheimer și care au primit fragmente de proteine din soia.


După fragmentarea proteinelor din soia, a fost izolată o moleculă cu efecte benefice asupra memoriei. Aceasta era o dipeptită, conținând doar două tipuri de aminoacizi, particularitatea acesteia fiind faptul că poate ajunge la nivel cerebral fără a suferi procese de metabolizare.


Toshiro Matsui, profesor la Facultatea de Agicultură a Universității Kyushu afirma că pentru a ajunge proteinele de la nivelul stomacului la nivelul creierului, acestea trebuie să parcurgă un traseu dificil, suferind în mod normal procese enzimatice de metabolizare și fiind supuse selectivității barierei hemato-encefalice.


Primele cercetării efectuate de către Matsui și echipa sa au demonstrat prezența unui dipeptid care poate parcurge intact acest traseu. Ulterior aceeași echipă a dovedit și efectele benefice asupra memoriei ale acestui dipeptid, la animalele de laborator. Autorii studiului au stabilit o colaborare cu oamenii de știință de la Universitatea Fukuoka pentru a evalua efectele acestui dipeptid.


Cunoscând faptul că cei doi aminoacizi din compoziția sa sunt tirozina și prolina, acest dipeptid poartă denumirea Try-Pro.


La realizarea experimentului au fost folosiți șoareci de laborator care au fost hrăniți cu acest dipeptid înainte și după ce li s-a injectat o substanță chimică utilizată pentru a simula boala Alzheimer.
Aceștia au fost supuși ulterior unor testări ce vizau memoria pe termen scurt și memoria pe termen lung.


Pentru testarea memoriei de scurtă durată a fost comparată capacitatea șoarecilor de a parcurge un labirint. Rezultatele arată că șoarecii care au primit acest dipeptid în ultimele două săptămâni s-au descurcat mai ușor comparativ cu cei care nu l-au primit.
În ceea ce privește testarea memoriei pe termen lung, testele au evaluat intervalul de timp în care un șoarece rămâne într-o zonă luminoasă pentru a evita un șoc electric în zona întunecată. Pentru acest test, animalele de experiență au fost antrenate cu o zi anterior testării.


Autorii precizează că sunt necesare studii pentru a stabili dacă rezultatele pot fi aplicate și oamenilor.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 27-07-2020 | creare: 27-07-2020 | Vizite: 105
Bibliografie
Memory impairment in mice reduced by soy derivate that can enter the brain intact, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/06/200619104312.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum afectează sedentarismul memoria?
  • E normal să uiți ce ai făcut ieri?
  • Pierderi de memorie la tineri - ce e normal și ce nu
  •  
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.