Expunerea la alcool, chiar și într-un singur episod, provoacă modificări permanente în creier

©

Autor:

Expunerea la alcool, chiar și într-un singur episod, provoacă modificări permanente în creier
Intoxicația cu etanol declanșată de expunerea la o doză unică de alcool provoacă o serie de modificări neuronale de durată în creier, indică un nou studiu. Folosind modele de muște de fructe, cercetătorii au arătat că schimbările apărute în migrarea mitocondriilor în sinapse reduc efectul de recompensă al alcoolului, ceea ce sugerează că un singur eveniment de consum poate duce la apariția dependenței de alcool.
Studiul actual, publicat în revista științifică Proceedings of the National Academy of Sciences, și-a propus să analizeze interacțiunile apărute la nivel neuronal în urma expunerii accidentale la alcool la vârste fragede, o expunere care declanșează intoxicația cu etanol. Ipoteza cercetătorilor a fost că o singură expunere la etanol creează o asociere pozitivă cu alcoolul. Pentru verificarea ipotezei, cercetătorii au folosit muște de fructe din specia drosophila melanogaster și modele de șoarece.

Descoperirile au indicat faptul că modificările induse de etanol influențează dinamica mitocondrială și echilibrul dintre sinapsele neuronilor. Mai precis, expunerea la alcool a perturbat activitatea mitocondriilor, organite esențiale pentru celulele nervoase. De asemenea, echilibrul chimic dintre anumite sinapse a fost perturbat. Schimbările observate au fost unele permanente, confirmate de schimbări de comportament la animale. Șoarecii și muștele de fructe expuse la alcool la vârste fragede prezentat un consum crescut de alcool mai târziu în viață.

„Mecanismele observate pot fi relevante pentru oameni, deoarece indică faptul că intoxicația cu alcool la o vârstă fragedă constituie un factor de risc critic pentru intoxicația ulterioară cu alcool și pentru dezvoltarea dependenței de alcool”, potrivit autorului studiului, Henrike Scholz, profesor la Universitatea din Koln.

sursa: News Medical

Data actualizare: 02-09-2022 | creare: 02-09-2022 | Vizite: 312
Bibliografie
Single administration of alcohol can permanently alter the morphology of neurons, https://www.news-medical.net/news/20220826/Single-administration-of-alcohol-can-permanently-alter-the-morphology-of-neurons.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Exercițiile de aerobic pot proteja ficatul de efectele consumului cronic de alcool
  • Consumul moderat de alcool - chiar atât de benefic pe cât credem?
  • Consumul de alcool favorizează apariția cancerului, chiar și cel moderat
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum