Uleiul de lavandă ar putea fi răspunsul la tratamentul mâncărimii pielii

©

Autor:

Uleiul de lavandă ar putea fi răspunsul la tratamentul mâncărimii pielii
Dermatita atopică este o afecțiune a pielii caracterizată prin uscăciune, mâncărime și inflamație, fiind frecventă în rândul copiilor mici. Aceasta afectează calitatea vieții pacienților și este influențată de factori genetici și de mediu, inclusiv poluanți și alergeni. Tratamentele actuale, precum imunosupresivele și steroizii, sunt adesea costisitoare și inaccesibile, necesitând alternative eficiente și accesibile.
Uleiurile esențiale de lavandă, utilizate tradițional în medicina populară pentru tratarea mâncărimii pielii, au fost investigate pentru potențialul lor în suprimarea dermatitei atopice. Lavandula angustifolia, o specie de lavandă, este bogată în terpene bioactive precum linalil acetat și linalool, care au proprietăți antiinflamatorii și analgezice.

Cercetătorii au folosit o linie celulară imortalizată de cheratinocite umane (HaCaT) pentru a testa eficacitatea uleiurilor esențiale de Lavandula angustifolia, linalil acetat și linalool în suprimarea dermatitei atopice. Ei au evaluat răspunsul xenobiotic (XRE) și gradul de sensibilizare a pielii la diferite concentrații ale acestor compuși.

Rezultatele indică faptul că uleiul esențial de Lavandula angustifolia, linalil acetat și linalool pot inhiba dermatita atopică prin suprimarea receptorului aromatic hidrocarbon (AhR), responsabil pentru declanșarea cascadei dermatitei atopice la expunerea la poluanți. Linalil acetat a demonstrat o eficacitate mai mare în inhibarea expresiei Artemin, un factor neurotrofic asociat cu sensibilitatea și mâncărimea pielii.

Studiul subliniază potențialul uleiurilor esențiale de lavandă, în special linalil acetat, ca tratament eficient și sigur pentru dermatita atopică. Acestea pot forma o barieră împotriva expunerii la poluarea aerului și pot calma mâncărimea preexistentă. Rezultatele sugerează că lotiunile pentru corp care conțin uleiuri esențiale de lavandă sau extractele lor purificate pot fi eficiente în tratamentul dermatitei atopice. În plus, studiul confirmă siguranța aplicării directe a uleiurilor de lavandă pe pielea umană, având efecte neutre sau negative asupra sensibilizării pielii.

sursa: News Medical

Data actualizare: 09-01-2024 | creare: 09-01-2024 | Vizite: 264
Bibliografie
Itchy skin? Possible atopic dermatitis? Lavender essential oil might be just what you're looking for, link: https://www.news-medical.net/news/20240108/Itchy-skin-Possible-atopic-dermatitis-Lavender-essential-oil-might-be-just-what-youre-looking-for.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Importanța produselor emoliente pentru pielea cu dermatită atopică
  • Potențial tratament pentru mâncărimea cronică
  • Astmul, febra fânului și eczemele au peste 100 de mutații genetice comune (Studiu)
  •