Un cunoscut medicament antidepresiv poate provoca rearanjarea structurală a creierului

©

Autor:

Un cunoscut medicament antidepresiv poate provoca rearanjarea structurală a creierului
Prozac®, denumirea comercială a medicamentului fluoxetină, este un cunoscut medicament folosit în tratarea depresiei. Cercetătorii au descoperit că, pe lângă acțiunea cunoscută a medicamentului asupra receptorilor serotoninei, fluoxetina ar putea rearanja fibrele nervoase din hipocam, regiunea creierului care are un rol important în memorie.

Inhibitori selectivi ai receptării serotoninei, din care face parte și fluoxetina, funcționează prin creșterea cantității de serotonină disponibilă pentru semnalizarea între neuroni, însă cercetătorii suspectează că pot apărea și alte procese.

Echipa a folosit șoareci de laborator pentru a analiza expresia proteinei verde fluorescentă în neuronii care produc serotonină în creier. Șoarecilor le-a fost administrată fluoxetină în apa de băut timp de 28 de zile. Mai apoi, cercetătorii au comparat semnalele proteinei verde fluorescentă din creier cu cele al șoarecilor de control.

Șoarecii care au luat fluoxetină aveau fibre nervoase producătoare de serotonină, care erau mai puține la număr și mai reduse în diametru decât cele ale șoarecilor de control, dar numai în hipocamp.

Consecințele acestei rearanjări structurale sunt în prezent necunoscute, dar ar putea contribui la înțelegerea modului în care antidepresivele își exercită efectul terapeutic.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 15-03-2020 | creare: 19-07-2019 | Vizite: 1469
Bibliografie
How a popular antidepressant drug could rewire the brain. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190710121538.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tratamentul personalizat al depresiei, posibil datorită unui test de sânge
  • Rezistența la antidepresive ar putea avea legătură cu metabolismul
  • Un pas important în combaterea efectelor negative ale tratamentului antidepresiv
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum