Un pas important în combaterea efectelor negative ale tratamentului antidepresiv
Autor: Airinei Camelia

Totuși serotonina nu induce doar sentimente de fericire. La începutul tratamentului nivelul anxietății poate crește atât de mult, încât să ducă la apariția gândurilor suicidare. Se pare că acțiunea serotoninei asupra unor circuite îmbunătățește starea de spirit, în timp ce acțiunea supra altor circuite are efect invers.
Cercetătorii de la University of North Carolina Medical School din Chapel Hill cred că au identificat circuitul din creier legat de anxietatea indusă de serotonină. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Nature.
Folosind mai multe metode, cum ar fi unelte optogenetice și chemogenice avansate, cercetătorii au trasat un circuit în creier, activat de serotonină, ce determină comportamentul anxios la șoareci.
Mai întâi, prin șocuri blânde de curent în lăbuțe, s-a declanșat un comportament anxios la șoareci. Comportamentul anxios a activat neuronii ce produc serotonină aflați în nucleul dorsal al rafeului (NDR) - o regiune din creier asociată cu starea de spirit și depresia. Acești neuroni acționează asupra nucleului striei terminale (NST) - o zonă implicată în stările negative declanșate de serotonină la șoareci.
Atunci când cercetătorii au intensificat în mod artificial activitatea neuronilor NDR-NST s-a observat sporirea comportamentului anxios.
Neuronii din NST au acțiune asupra zonei ventral tegmentală (ZVT) și hipotalamusului lateral (HL) - un circuit cu rol în îmbunătățirea stării mentale și ameliorarea anxietății.
Intensificarea activității pe aceste circuite a redus anxietatea produsă de șocurile electrice în lăbuțe, iar scăderea activității a dus la creșterea nivelului de anxietate.
Medicamente ca Prozac și Fluoxetin cresc nivelul de serotonină. La șoarecii care au promit Prozac efectul neuronilor NST asupra ZVT și HL a fost mai mare, animalele devenind mai temătoare și anxioase. Cercetătorii au reușit să reducă acest afect cu ajutorul factorului de eliberare a corticotropinei (FEC) și cred că efectul ar putea fi similar și asupra oamenilor. Aceștia speră că se va putea crea un medicament care să le ajute pe persoanele depresive să treacă de primele săptămâni de tratament - perioada în care pot apărea efectele negative.
Sursa: Medical News Today
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Un nou instrument de diagnostic poate depista autismul la copii încă de la 16 luni
- Educarea copiilor cu privire la modurile de reglare a propriilor emoții poate influența pozitiv rezultatele educaționale ulterioare
- Diagnosticul depresiei cu ajutorul unei analize de sânge
- Monitorizarea activității creierului poate ajuta pacienții cu boli psihice
- Tratament pentru depresie de 3 luni
- De 18 ani tot bolnava sunt... nu ma ajuta tratamentul!
- Depresie - sa iau sau nu medicamente?
- Va rog sa-mi dati un raspuns
- Fobia socială tratată cu escitalopram!
- Sarcina si antidepresivele
- Solian + anxietate
- Tratament cu stimuloton 50mg si depakine 300 in cazul atacurilor de panica si anxietatii
- Dubii in legatura cu antidepresivele