Un pas important în combaterea efectelor negative ale tratamentului antidepresiv

©

Autor:

Un pas important în combaterea efectelor negative ale tratamentului antidepresiv
Antidepresive ca Prozac și Zoloft sunt un real ajutor pentru mai mult de 100.000 de persoane care suferă de depresie din lumea întreagă, însă aceste medicamente pot avea efecte secundare grave în primele săptămâni de utilizare: sentimente de teamă și anxietate accentuate, ce deseori duc la abandonarea tratamentului.

Inhibitorii selectivi de recaptare a serotoninei (ISRS) sunt folosiți în tratamentul anxietății, depresiei și a afecțiunilor relaționate. În jur de 10% dintre americani folosesc aceste medicamente, inclusiv una din patru femei aflate în decadele patru și cinci de viață. Serotonina sau „hormonul fericirii” este un neurotransmițător care, atunci când are niveluri deosebit de scăzute, este legat de apariția depresiei. ISRS ameliorează starea pacienților sporind activitatea serotoninei în creier.

Totuși serotonina nu induce doar sentimente de fericire. La începutul tratamentului nivelul anxietății poate crește atât de mult, încât să ducă la apariția gândurilor suicidare. Se pare că acțiunea serotoninei asupra unor circuite îmbunătățește starea de spirit, în timp ce acțiunea supra altor circuite are efect invers.

Cercetătorii de la University of North Carolina Medical School din Chapel Hill cred că au identificat circuitul din creier legat de anxietatea indusă de serotonină. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Nature.

Folosind mai multe metode, cum ar fi unelte optogenetice și chemogenice avansate, cercetătorii au trasat un circuit în creier, activat de serotonină, ce determină comportamentul anxios la șoareci.

Mai întâi, prin șocuri blânde de curent în lăbuțe, s-a declanșat un comportament anxios la șoareci. Comportamentul anxios a activat neuronii ce produc serotonină aflați în nucleul dorsal al rafeului (NDR) - o regiune din creier asociată cu starea de spirit și depresia. Acești neuroni acționează asupra nucleului striei terminale (NST) - o zonă implicată în stările negative declanșate de serotonină la șoareci.
Atunci când cercetătorii au intensificat în mod artificial activitatea neuronilor NDR-NST s-a observat sporirea comportamentului anxios.
Neuronii din NST au acțiune asupra zonei ventral tegmentală (ZVT) și hipotalamusului lateral (HL) - un circuit cu rol în îmbunătățirea stării mentale și ameliorarea anxietății.

Intensificarea activității pe aceste circuite a redus anxietatea produsă de șocurile electrice în lăbuțe, iar scăderea activității a dus la creșterea nivelului de anxietate.

Medicamente ca Prozac și Fluoxetin cresc nivelul de serotonină. La șoarecii care au promit Prozac efectul neuronilor NST asupra ZVT și HL a fost mai mare, animalele devenind mai temătoare și anxioase. Cercetătorii au reușit să reducă acest afect cu ajutorul factorului de eliberare a corticotropinei (FEC) și cred că efectul ar putea fi similar și asupra oamenilor. Aceștia speră că se va putea crea un medicament care să le ajute pe persoanele depresive să treacă de primele săptămâni de tratament - perioada în care pot apărea efectele negative.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 26-03-2023 | creare: 31-08-2016 | Vizite: 5628
Bibliografie
Understanding the unhappy side of serotonin, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/312537.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tratamentul personalizat al depresiei, posibil datorită unui test de sânge
  • Rezistența la antidepresive ar putea avea legătură cu metabolismul
  • Antidepresivele pot slăbi rezistența oaselor prin încetinirea regenerării lor
  •