Un dispozitiv nanofluidic implantabil poate stopa cancerul pancreatic

©

Autor:

Un dispozitiv nanofluidic implantabil poate stopa cancerul pancreatic
Un grup de cercetători din domeniul nanomedicinei de la Houston Methodist a descoperit o nouă metodă prin care să trateze cancerul pancreatic, unul dintre cele mai agresive și dificil de tratat tipuri de cancer. Studiul lor, publicat recent în revista Advanced Science, se concentrează pe utilizarea unui dispozitiv nanofluidic implantabil care poate administra imunoterapia direct în tumoră.
Dispozitiv dezvoltat de către cercetători poate furniza anticorpi monoclonali CD40 (mAb) la o doză scăzută, direct în tumoră. Cu ajutorul dispozitivului, oamenii de știință au reușit să reducă tumora de aproape patru ori mai mult decât ar fi reușit printr-un tratament tradițional de imunoterapie sistemică.

Printre cele mai interesante constatări ale studiului se numără și faptul că, chiar și atunci când dispozitivul a fost introdus doar într-una dintre cele două tumori din același model animal, tratamentul local cu imunoterapie a fost capabil să activeze răspunsul imun pentru a viza și celelalte tumori. Într-unul dintre modelele animale, tumora a dispărut complet și nu a mai revenit pe parcursul a 100 de zile de observare continuă.

Dispozitivul constă dintr-un rezervor de medicament din oțel inoxidabil care conține nanocanale, creând astfel o membrană care permite difuzia susținută atunci când medicamentul este eliberat. Tehnologia inovatoare poate fi aplicată și în alte tipuri de cancer, ceea ce poate ajuta la dezvoltarea unor metode mai precise și mai eficiente de tratament.

Descoperirea cercetătorilor poate reprezenta un pas important în lupta împotriva cancerului pancreatic și poate deschide noi oportunități de tratare a altor tipuri de cancer. Prin utilizarea unui dispozitiv implantabil extrem de mic, cercetătorii ar putea furniza tratamentul în întregul corp și să reducă totodată efectele secundare asociate cu tratamentul tradițional de imunoterapie sistemică.

sursa: Science Daily
foto: Houston Methodist Newsroom

Data actualizare: 20-04-2023 | creare: 20-04-2023 | Vizite: 211
Bibliografie
Implantable device shrinks pancreatic tumors, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230413154303.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care este relația între diabet și cancerul pancreatic?
  • Descoperire medicală care împiedică răspândirea cancerului pancreatic
  • De ce sunt anumite medicamente utilizate împotriva cancerului pancreatic mai eficiente decât altele?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum