Un IQ ridicat în copilărie, asociat cu o speranță de viață mai mare
Autor: Costin Oana

Fiecare dintre participanți a dat un test de inteligență la vârsta de 11 ani, iar pe parcursul următorilor 68 de ani starea lor de sănătate a fost monitorizată. Analizând aceste informații, cercetătorii au observat o corelație între scorul mai mare obținut la testul de inteligență și scăderea riscului de deces din cauza anumitor afecțiuni:
- risc cu 28% mai mic de deces cauzat de boli respiratorii;
- risc cu 25% mai mic de deces cauzat de boli coronariene;
- risc cu 24% mai mic de deces cauzat de atac cerebral.
Tot persoanele cu un IQ ridicat aveau o mai mică probabilitate de deces cauzat de accidente, boli digestive și demență, chiar și atunci când au fost luată în considerare situația socio-economică a participanților la studiu.
Autorii consideră că sunt mai multe posibile explicații pentru aceste rezultate: în general, persoanele cu un nivel de inteligență mai ridicat se îngrijesc mai mult de sănătatea lor, nu fumează, fac mai mult sport sau apelează la serviciile medicale atunci când se simt rău.
Prin intermediul unor astfel de studii cercetărorii speră că vor identifica acele comportamente care promovează longevitatea și starea bună de sănătate, pentru a fi aplicate și de restul persoanelor.
Studiul a fost publicat în British Medical Journal.
Sursa: New Scientist
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Cercetătorii au propus primul ghid pentru tratarea depresiei perimenopauzale
- Dirijarea impulsivității la începutul adolescenței ar putea preveni tulburările de comportament ulterioare
- Cel mai probabil, o treime din adulții din SUA își provoacă în mod involuntar depresia
- Un studiu recent ajută la înțelegerea circuitelor cerebrale implicate în tulburările alimentare
intră pe forum