Un nou tip de cateter pentru investigarea și îndepărtarea plăcilor de aterom

©

Autor:

Un nou tip de cateter pentru investigarea și îndepărtarea plăcilor de aterom
În cadrul Centrului Medical din San Diego a fost testat un nou tip de cateter cardiac pentru investigarea și îndepărtarea eficientă a plăcilor de aterom. Acesta are atașată o cameră video de dimensiunea unui bob de sare ce este fixată la capăt. După introducerea în vasele sangvine favorizează dirijarea din timpul intervențiilor de înlăturare a plăcilor de aterom.

Plăcile de aterom pot duce la numeroase probleme de sănătate, în special favorizând apariția atacului vascular cerebral și a infarctului. Medicii intervin înainte de agravarea situației prin îndăpărtarea plăcilor de pe artere pentru a stabiliza circulația și fluxul sangvin, după analiza imagistică a vaselor de sânge. Dezavantajul metodei este că asigură imagini doar pentru o secțiune a vaselor.

Sistemul de aterectomie nou devoltat, Pantheris Lumivascular, dispune de un sistem optic complex, având lentile de dimensiunea unui bob de sare, sistem optic ce poate fi introdus în interiorul unui ac. Cateterul asigură astfel imagini în timp real din interiorul vaselor de sânge.

După ce cateterul este introdus printr-o incizie, pe baza tomografiei în coerență optică (OCT), o tehnică imagistică care eliberează raze de lumină pentru a capta imagini de înaltă rezoluție din interiorul materialelor biologice, asigură medicilor imagini în timp real din interiorul arterelor.

Simultan, medicii pot activa mecanismul de tăiere din cadrul cateterului, pentru a îndepărta plăcile, cu ghidaj în timp real.

Dispozitivul a fost aprobat de FDA și a fost testat cu succes pe un număr de 10 pacienți.

Iată care este principiul de acțiune al dispozitivului, în următorul video demonstrativ:

 

Sursa: New Atlas

Data actualizare: 13-10-2019 | creare: 30-09-2016 | Vizite: 3059
Bibliografie
Camera-loaded catheter streams live from inside arteries, removes plaque at same time, link: https://newatlas.com/camera-catheter-plaque/45655/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cateterismul cardiac si angiocardiografia
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum