Un program școlar de igienă orală reduce cu 80% prevalența cariilor dentare în rândul copiilor

©

Autor:

Un program școlar de igienă orală reduce cu 80% prevalența cariilor dentare în rândul copiilor
Prevalența cariilor dentare, o problemă de sănătate orală extrem de comună, a crescut semnificativ în rândul copiilor, sporind îngrijorările specialiștilor. Pentru a reduce barierele în calea vizitei la dentist, o cauză principală a bolilor orale, unele servicii stomatologice de bază au început să fie oferite în școli, în special cele care deservesc copiii proveniți din familii cu venituri mici.
Un nou program școlar de prevenire a cariilor dentare, dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din New York, a reușit să prevină 80% dintre carii și să prevină agravarea cariilor deja existente la 50% dintre copii. În cadrul programului, cercetătorii au aplicat o singură doză de tratament cu fluorură de diamină de argint (n.r. un tip de lichid aplicat de un medic stomatolog sau de un asistent medical instruit pe suprafața dinților), cu ajutorul căreia au reușit să prevină la fel de multe carii ca și cu tratamentul standard în prezent.

Studiul a inclus aproape 3.000 de școlari, care au fost examinați la doi ani de la aplicarea inițială a soluției. Examinările efectuate de către medicii stomatologi au indicat faptul că doar un singur tratament cu fluorură de diamină de argint a prevenit mai mult de 80% dintre carii și a oprit progresul a peste jumătate dintre carii.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cariile dentare sunt una dintre cele mai comune afecțiuni non-transmisibile la nivel mondial, afectând majoritatea populației la un moment dat în viață. Prin urmare, programele de prevenire a cariilor dentare, precum cel condus de cercetătorii americani, ar putea fi esențiale pentru îmbunătățirea sănătății orale și prevenirea problemelor mai grave de sănătate în rândul copiilor. Implementarea unui astfel de program în alte țări ar putea duce la o îmbunătățire semnificativă a sănătății orale a copiilor și ar putea reduce costurile asociate cu tratamentele dentare.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 22-02-2023 | creare: 22-02-2023 | Vizite: 232
Bibliografie
School dental program prevents 80 percent of cavities with one-time, non-invasive treatment, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/02/230210145811.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O simplă carie sau afectare pulpară la copii - cum ne dăm seama?
  • Sigilarea dentară și fluorizările sunt eficiente în reducerea riscului de apariție a cariilor la copii și adolescenți
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum