Pacienții diagnosticați cu rinită alergică prezintă un risc mai scăzut de parodontoză

©

Autor:

Pacienții diagnosticați cu rinită alergică prezintă un risc mai scăzut de parodontoză
Un studiu realizat de cercetători din Coreea de Sud indică faptul că pacienții diagnosticați cu rinită alergică prezintă un risc mai scăzut de boală parodontală. Rezultatele studiului au arătat o diferență semnificativă statistic în ceea ce privește vârsta, nivelul de educație și istoricul pentru rinită alergică între grupul de participanți care au fost supuși anterior unui tratament pentru parodontoză și grupul care cuprindea persoane care nu au necesitat tratamente pentru parodontoză.
Printre altele, studiul a arătat că numărul participanților cu un diagnostic de rinită alergică a fost mai mare în grupul celor care nu au necesitat tratamente pentru parodontoză, cu o diferență procentuală de 6,5%. În ansamblu, rezultatele sugerează că un istoric pentru un tratament anterior pentru boală parodontală a fost mai puțin întâlnit în rândul participanților cu istoric de rinită alergică, ceea ce indică un risc mai scăzut de parodontoză, în special în rândul celor cu vârsta sub 65 de ani.

De asemenea, s-a observat că nivelul de educație influențează riscul de boală parodontală, persoanele cu studii superioare fiind mai puțin predispuse să dezvolte afecțiunea. Acest rezultat ar putea fi atribuit unui mai bun acces la informații despre igiena orală și unei mai bune rutine de îngrijire dentară în rândul persoanelor cu un nivel mai înalt de educație.

Rezultatele studiului aduc informații importante în înțelegerea relației dintre rinita alergică și parodontoză. Rinita alergică este o afecțiune inflamatorie cronică a căilor respiratorii superioare, care poate fi declanșată de alergeni precum polenul, acarienii sau praful. Parodontoză, pe de altă parte, este o afecțiune inflamatorie a țesutului care susține dinții, care poate duce la inclusiv la pierderea definitivă a dinților.

Studiul indică faptul că mecanismele inflamatorii implicate în rinita alergică ar putea avea un efect protector asupra bolii parodontale. Cu toate acestea, mecanismele exacte prin care se realizează această asociere nu sunt încă pe deplin înțelese și necesită cercetări suplimentare.

Informațiile obținute în urma acestui studiu pot fi deosebit de utile în dezvoltarea unor strategii de prevenire și management al parodontoză, mai ales în rândul pacienților cu rinită alergică. În plus, aceste constatări pot deschide noi direcții de cercetare și pot stimula colaborări între specialiștii în stomatologie și alergologie pentru a explora mai în detaliu această interacțiune complexă între rinita alergică și boala parodontală.

sursa: News Medical
foto: Lightspring/Shutterstock.com

Data actualizare: 12-05-2023 | creare: 12-05-2023 | Vizite: 318
Bibliografie
Study indicates that patients diagnosed with allergic rhinitis have lower risk of periodontitis, link: https://www.news-medical.net/news/20230510/Study-indicates-that-patients-diagnosed-with-AR-have-lower-risk-of-periodontitis.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Terapia topică țintită: un potențial tratament la domiciliu pentru boala parodontală
  • Cum ar putea fi utilizate probioticele în tratamentul gingivitei și parodontozei?
  • Fumatul afectează profund tratamentul bolii parodontale
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum