Un somn mai bun ar putea fi mai ușor de obținut cu ajutorul dietei mediteraneene

©

Autor:

Un somn mai bun ar putea fi mai ușor de obținut cu ajutorul dietei mediteraneene
Dieta mediteraneană, recunoscută pentru beneficiile sale asupra sănătății, este bogată în alimente de origine vegetală și a fost adoptată cu ușurință în culturi non-mediteraneene. Studiile au arătat că dieta mediteraneană poate reduce riscul unor cancere, boli neurodegenerative și tulburări cardiometabolice.
Un studiu recent publicat în revista Nutrients a examinat legăturile dintre urmarea dietei mediteraneene și diferite aspecte ale somnului, cum ar fi durata somnului, insomnia, somnolența diurnă și calitatea generală a somnului.

Cercetătorii au efectuat o căutare sistematică în bazele de date EMBASE și PubMed, selectând studii observaționale cu participanți peste 18 ani, excluzând studiile efectuate pe femei însărcinate, copii, adolescenți sau persoane cu boli degenerative avansate. În total, 23 de publicații au fost incluse în revizuire.

Rezultatele studiului indică o asociere pozitivă între aderența la dieta mediteraneană și calitatea somnului și durata acestuia. De asemenea, s-a observat o asociere negativă între aderența la dieta mediteraneană și riscul schimbărilor în durata somnului, simptomele de insomnie și somnolența diurnă. Interesant este că unele studii au găsit asocieri semnificative pentru un sex, dar nu și pentru celălalt, în timp ce altele nu au găsit nicio relație între somn și aderența la dieta mediteraneană.

Mai mult, studiile din afara regiunii mediteraneene au raportat asocieri semnificative între calitatea somnului și aderența la dieta mediteraneană, sugerând posibile mecanisme biologice care conduc la această relație. Aceste studii au găsit asocieri pozitive între aderența la dieta mediteraneană, calitatea somnului și orarele sănătoase de somn, precum și asocieri negative între aderența la dieta mediteraneană și somnolența diurnă, somnul perturbat și simptomele de insomnie.

Dintre studiile incluse, 18 au fost efectuate pe adulți sănătoși, în timp ce restul au inclus persoane cu afecțiuni de sănătate precum cancerul de sân, scleroza multiplă, apneea obstructivă în somn și artrita reumatoidă. Rezultatele sugerează că persoanele cu aceste condiții ar putea avea un somn mai bun dacă urmează dieta mediteraneană. De exemplu, femeile cu cancer la sân și persoanele cu apnee în somn erau mai puțin susceptibile de a suferi de insomnie dacă aderau la dieta mediteraneană, în timp ce persoanele cu scleroză multiplă care urmau dieta mediteraneană au raportat un somn mai puțin perturbat.

Cu toate acestea, studiile incluse în revizuire au avut unele limitări. Fiind observaționale și majoritatea transversale, nu au permis inferențe cauzale. De asemenea, informațiile privind aderența la dietă și calitatea somnului au fost auto-raportate și ar putea fi afectate de prejudecăți sociale și de amintire.

În concluzie, dieta mediteraneană poate fi o intervenție promițătoare pentru îmbunătățirea calității somnului atât pentru persoanele care trăiesc în afara regiunilor mediteraneene, cât și pentru cele diagnosticate cu diverse afecțiuni de sănătate. Cu toate acestea, sunt necesare studii viitoare pentru a evalua impactul cauzal al urmării dietei mediteraneene asupra somnului.

sursa: News Medical
foto: PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock.com

Data actualizare: 25-01-2024 | creare: 25-01-2024 | Vizite: 250
Bibliografie
The Mediterranean Diet may be able to improve your sleep, link: https://www.news-medical.net/news/20240122/The-Mediterranean-Diet-may-be-able-to-improve-your-sleep.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta hiperproteică poate îmbunătăți calitatea somnului la persoanele supraponderale sau obeze
  • Verificarea compulsivă a reţelelor de socializare poate fi asociată cu lipsa somnului
  • Dieta mediteraneană se asociază cu reducerea riscului de mortalitate la pacienții cu boli cardiovasculare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum