Un studiu examinează siguranța și eficacitatea unui antibiotic utilizat în trecut pentru tratarea infecțiilor bacteriene rezistente

©

Autor:

Un studiu examinează siguranța și eficacitatea unui antibiotic utilizat în trecut pentru tratarea infecțiilor bacteriene rezistente
Fosfomicina intravenoasă, un vechi antibiotic „uitat”, a fost testată de către cercetătorii de la Universitatea din Sevilla ca posibil tratament pentru infecțiile bacteriene rezistente la cele mai frecvent utilizate antibiotice. Rezultatele studiului fac posibilă extinderea opțiunilor de tratament pentru infecțiile pentru care există puține alternative, contribuind în același timp la evitarea creșterii rezistenței la medicamentele obișnuite.
Studiul, realizat în colaborare cu rețeaua spaniolă de cercetare în patologie infecțioasă, publicat în revista JAMA Network Open, a implicat 22 de spitale spaniole și se bazează pe analiza a peste 140 de pacienți adulți cu infecții bacteriene ale tractului urinar multirezistent, cauzate de E coli. Pacienții au fost grupați în mod randomizat pentru a primi fosfomicină disodică intravenos la fiecare 6 ore sau un comparator (ceftriaxonă sau meropenem dacă sunt rezistenți) cu opțiunea de a trece la fosfomicină trometamol oral pentru grupul cu fosfomicină sau un medicament oral activ ori ertapenem parenteral pentru grupul de comparație după 4 zile.

Studiul a constatat că fosfomicina nu a demonstrat neinferioritate față de comparatori ca tratament țintit al infecțiilor multirezistente cu E-coli. Vindecarea clinică și microbiologică a fost obținută de 68,6% dintre pacienții tratați cu fosfomicină și 78,1% dintre pacienții tratați cu comparatori, fosfomicina neatingând neinferioritatea.

Impactul rezultatelor ar putea face posibilă introducerea medicamentului ca un posibil substitut pentru antibioticele „de ultimă instanță” utilizate în prezent, ceea ce poate ajuta la prevenirea folosirii excesive a acestor antibiotice, care provoacă o rezistență sporită. Ca atare, utilizarea reînnoită a fosfomicinei, a cărei eficacitate a fost demonstrată, este o veste excelentă pentru pacienții cu infecții multirezistente. Studiul a mai relevat că există grupuri de risc pentru care acest medicament nu este recomandat, și anume pacienții cu vârsta peste 80 de ani sau pacienții cu insuficiență cardiacă.

sursa: News Medical

Data actualizare: 14-03-2022 | creare: 14-03-2022 | Vizite: 351
Bibliografie
Study examines the safety, efficacy of old 'forgotten' antibiotic for treating resistant bacterial infections, link: https://www.news-medical.net/news/20220310/Study-examines-the-safety-efficacy-of-old-forgotten-antibiotic-for-treating-resistant-bacterial-infections.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cele mai periculoase bacterii rezistente la antibiotice, conform OMS
  • Prevenirea rezistenței la antibiotice – Ghid pentru pacienți!
  • Efectele secundare ale administrării nejustificate a antibioticelor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum