Un studiu oferă o explicație asupra caracterului sezonier al creșterii și greutății copiilor

©

Autor:

Un studiu oferă o explicație asupra caracterului sezonier al creșterii și greutății copiilor

Conform unui studiu recent realizat la Baylor College of Medicine în Houston, în Statele Unite ale Americii și publicat în Frontiers in Physiology, copiii cresc în înălțime cu o rată mai mare în timpul anului școlar în comparație cu vara.
Echipa de cercetători a reanalizat statistic datele unui studiu pe care îl efectuase în 2013. În cadrul acestuia au fost urmăriți 3.588 de copii care începeau grădinița în septembrie 2005 și aveau 5-6 ani. Timp de 5 ani fiecărui copil i s-au măsurat de două ori pe an înălțimea și greutatea, la mijlocul lui septembrie și la mijlocul lui aprilie.


Ca parte a analizei actuale, cercetătorii au împărțit copiii în 5 grupuri de traiectorie ale BMI, bazate pe tiparul de schimbare a BMI de-a lungul timpului. BMI este raportul dintre greutatea copilului exprimată în kilograme și pătratul înălțimii, exprimate în metri.


Procentual 52,5% din copii aveau o greutate „sănătoasă constant”, 22,6% din copii erau cronic supraponderali sau obezi, 8,2% se îndreptau către o greutate sănătoasă, 8,5% au avut debut târziu al supraponederalitatii sau obezității iar 8,2% debut timpuriu. La debut timpuriu erau încadrați copiii ce depășeau un BMI mediu începând cu prima vară după intrarea în colectivitate.


Creșterea în înălțime a fost sezonieră, copiii crescând mai mult în timpul anului școlar, cu o diferență medie de 0,055 cm/lună. Cel mai puțin au crescut pe timpul verii copiii ce erau încadrați în categoria „cronic supraponderali sau obezi”, cu o diferență de aproximativ 0,1 cm în minus în timpul verii raportat la anul școlar.
În cazul creșterii în greutate nu s-a putut observa același model. Coroborând însă informațiile legate de înălțime și greutate, a rezultat că BMI standardizat era mai mare în timpul verii și chiar probabilitatea de a deveni supraponderal sau obez creștea abrupt în timpul fiecărei veri.


Ce determină această sezonalitate a creșterii în înălțime este în continuare puțin cunoscut. O ipoteză ar fi că cerințele din timpul anului școlar să modifice ritmul de expunere al copiilor la ciclul lumină-întuneric.
„Ceea ce este clar, este că acei copii care au riscul cel mai mare de a deveni supraponderali sau obezi au un impact sezonier al creșterii în înălțime mult mai scăzut asupra BMI, indicând faptul că ar putea beneficia de eforturi de prevenție a obezității de-a lungul anului”, a precizat Dr. Craig A Johnston, autor al studiului și profesor la Universitatea din Houston.

sursa: News Medical


Data actualizare: 18-05-2022 | creare: 18-05-2022 | Vizite: 340
Bibliografie
Study offers insight into seasonality of children’s growth and weight gain, link: https://www.news-medical.net/news/20220510/Study-offers-insight-into-seasonality-of-childrene28099s-growth-and-weight-gain.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Statura la copii - cum poți stimula creșterea în înălțime?
  • Aportul de proteine ​​contribuie la creșterea în înălțime la fete
  • Legături genetice între creșterea în înălțime la pubertate și sănătatea pe termen lung la vârsta adultă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum