Un test care ar putea indica dacă un pacient își va reveni din comă în mai puțin de un an sau nu

©

Autor:

Un test care ar putea indica dacă un pacient își va reveni din comă în mai puțin de un an sau nu
Când o persoană se află în comă, familia și cei apropiați așteaptă indicii privind momentul în care cel/cea în cauză își va reveni. Din nefericire, creierul fiecărei persoane este diferit, fiind astfel dificil de identificat factorii care să prezică momentul în care un pacient își va reveni din comă.

Cercetătorii din cadrul Universității din Copenhaga și a Universității Yale au  descoperit că un test ar putea oferi indicații precise privind starea unui pacient aflat în comă și dacă e posibil să își revină în curând.

Testul este un fel de scanare PET (tomografie cu emisie de pozitroni) care măsoară nivelul de zahăr consumat de celulele nervoase ale persoanei aflate în comă, fiind o tehnică folosită în multe spitale pentru a diferenția pacienții aflați în comă totală de cei în stare vegetativă cu semne parțiale sau ascunse de trezire. Oamenii de știință au arătat că rezultatele acestui test ar putea indica cu precizie și momentul când pacientul s-ar putea trezi.

Pentru a obține aceste rezultate, cercetătorii au analizat activitatea cerebrală a 131 pacienți cu leziuni cerebrale, care prezentau o pierdere totală sau parțială a stării de conștiență, analizând metabolismul zahărului la nivel cerebral.

Folosind tehnica FDG-PET, care oferă informații privind metabolismul glucozei în organism, cercetătorii au măsurat activitatea neuronală și metabolismul glucozei la nivel neuronal, făcând o comparație între valori la pacienții care s-au trezit din comă în decurs de un an și cei care nu și-au revenit. Rezultatele au arătat că cei care au prezentat activitate cerebrală mai redusă de 42%  nu și-au revenit din comă după un an, comparativ cu ceilalți. Testul a prezentat eficiență în 94% dintre cazuri.

Cercetările au fost publicate în jurnalul Current Biology.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 30-05-2016 | creare: 30-05-2016 | Vizite: 6427
Bibliografie
Asimple test can predict whether coma patients will wake up within a year, link: https://www.sciencealert.com/a-new-test-can-predict-whether-coma-patients-will-ever-wake-up
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Coma de lungă durată - evoluție și șansele de recuperare
  • Noi dovezi de activitate cerebrală asemănătoare stării de conștiență în apropierea morții
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum