Coma de lungă durată - evoluție și șansele de recuperare

Coma de lungă durată - evoluție și șansele de recuperare

©

Autor:

Coma de lungă durată - evoluție și șansele de recuperare

Coma este reprezentată de pierderea pierderea conÈ™tienÈ›ei bolnavului È™i neresponsibilitatea acestuia, indiferent de stimulii puternici p ecare îi aplicăm asupra lui. Coma este o stare patologică din care bolnavul nu poate fi trezit.

Cauzele care duc la instalarea comei sunt numeroase și pot fi reprezentate de diferite afecțiuni metabolice sau structurale.

Coma este diagnosticată pe baza examinării clinice a bolnavului, iar cauzele care au dus la instalarea comei nu pot fi identificate clinic, ci doar prin intermediul unor investigații paraclinice (imagistice și de laborator).

Tratamentul administrat în cazul bolnavilor comatoÈ™i presupune stabilizarea acestora È™i terapie specifică pentru combaterea factorului etiologic.

Coma de lungă durată poate fi cuprinsă în luni sau chiar în ani de zile È™i necesită tratament adjuvant care constă în exerciÈ›ii de mobilizare pasivă a membrelor superioare È™i inferioare, alimentaÈ›ie parenterală È™i prevenirea apariÈ›iei escarelor de decubit.

Șansele de recuperare a unui bolnav aflat în comă prelungită sunt destul de reduse È™i depind de factorul etiologic È™i de starea de sănătate anterioară a bolnavului. Care sunt cauzele care pot duce la apariÈ›ia unei come de lungă durată? Care sunt tipurile de comă È™i È™ansele de recuperare specifice fiecăruia? Cum se manifestă un bolnav aflat în comă îndelungată È™i care sunt È™ansele lui de recuperare? Care este prognosticul unei come de lungă durată? În cadrul acestui articol am decis să abordăm acest subiect È™i să dăm un răspuns fiecărei din aceste întrebări. [1], [2], [3]

Care sunt cauzele care pot duce la instalarea unei come de lungă durată?

Factorii etiologici care pot duce la instalarea comei de lungă durată sunt reprezentați de următoarele aspecte patologice:

  • Traumatismele cranio-cerebrale
  • Ruptura unui anevrism cerebral
  • Hemoragia subarahnoidiană cu formarea secundară a unui hematom local
  • Hidrocefalia acută
  • Abcesul cerebral
  • Tumorile cerebrale
  • Infarctul sau hemoragia segmentelor superioare ale trunchiului cerebral
  • InfecÈ›iile cerebrale (encefalita, meningita, sepsisul)
  • Vasculitele sistemului nervos central
  • Hipotermia
  • IntoxicaÈ›ia cu droguri sau alte tipuri de toxine (monoxid de carbon, alcool metilic, barbiturice, opioide, alcool etilic)
  • Diferite boli metabolice (precum coma hepatică, hiponatremia, cetoacidoza diabetică, hipoxia, uremia, hipoglicemia). [1], [2], [3]


Care sunt tipurile de comă și sansele de recuperare specifice fiecăreia?

Din punct de vedere al factorului cauzator care a dus la instalarea stării comatoase putem aminti următoarele tipuri de comă:

  • Coma din cadrul leziunilor cerebrale anoxice, secundară privării de oxigen a creierului. În majoritatea cazurilor, lipsa îndelungată de oxigen poate duce la moertea celulelor cerebrale (a neuronilor); în acest context funcÈ›ia cardiacă, pulmonară È™i celelalte funcÈ›ii ale organismului uman pot fi restabilite, funcÈ›ia cerebrală însă niciodată, bolnavul aflându-se permanent într-o stare vegetativă. Coma apărută în cadrul leziunilor cerebrale anoxice poate evlua timp îndelungat, însă È™ansele de recuperare a bolnavului sunt nule.
  • Coma instalată în cadrul encefalopatiei toxic-metabolice. Această formă particulară de comă poate apărea în cazul intoxicaÈ›iilor sau în cazul evoluÈ›iei nefavorabile a unor afecÈ›iuni metabolice cronice (precum cetoacidoza diabetică sau coma diabetică hiperosmolară apărute în evoluÈ›ia diabetului zaharat). Coma instalată în cazul encefalopatiei toxic-metabolice poate evolua timp îndelungat, însă È™ansele de recuperare a bolnavilor depind foarte mult de rapiditatea diagnosticării È™i administrării tratamentului corespunzător. De cele mai multe ori însă, coma îndelungată apărută în acest context, se asociază unui pronostic rezervat, È™ansele de recuperare ale acestor bolnavi fiind extrem de reduse.
  • Starea vegetativă prelungită. Această formă particulară de comă este caracterizată printr-o stare de inconÈ™tiență majoră. Bolnavul în cauză nu conÈ™tientizează starea È™i locul în care se află È™i nu este capabil să efectueze miÈ™cări voluntare. Starea vegetativă persistentă poate evolua în timp spre o comă conÈ™tientă dar fără funcÈ›ionarea emisferelor cerebrale superioare. În acest context, persoana respiră singură, sistemul cardio-respirator funcÈ›ionează autonom, iar ciclurile somn-veghe sunt prezente. SpecialiÈ™tii din domeniu susÈ›in faptul că È™ansele de recuperare, în urma evoluÈ›iei îndelungate a unei stări vegetative prelungite, sunt foarte mici. În practica medicală însă, au fost descrise È™i cazuri de bolnavi care s-au trezit dintr-o astfel de stare, cu recuperare integrală a tuturor funcÈ›iilor cerebrale. Revenirea dintr-o astfel de comă depinde, în mare măsură, de factorul declanÈ™ator È™i de starea de sănătate anterioară a bolnavului în cauză.
  • Sindromul „încuiat” este o formă particulară de afectare cerebrală, rar întâlnită în practica medicală, caracterizată printr-o paralizie totală a bolnavului în cauză, cu păstrarea mobilității oculare. Bolnavul îÈ™i păstrează starea de conÈ™tiență, funcÈ›ia cerebrală este păstrată în întregime, însă lipseÈ™te mobilitatea. DeÈ™i sindromul încuiat nu este asemănător stărilor de comă, care sunt caracterizate prin pierderea conÈ™tienÈ›ei, în numeroase cărÈ›i de specialitate sindromul încuiat este încadrat în categoria stărilor comatoase.
  • Moartea cerebrală se caracterizează prin distrugerea în totalitate a È›esutului cerebral, cu încetarea ireversibilă a funcÈ›iei cerebrale. Bolnavii aflaÈ›i în moarte cerebrală nu au nicio È™ansă de recuperare. [1], [2], [3]


Cum se manifestă un bolnav aflat în comă îndelungată È™i care sunt È™ansele lui de recuperare?

Scala Glasgow este un criteriu de evaluare a gradului d eprofunzime a comei. Prin intermediul scalei Glasgow este elaborat un scor numeric al profunzimii comei, în vederea aprecierii severității acesteia.

Calcularea scorului Glasgow se realizează prin evaluarea reacÈ›iei verbale, oculare È™i motorii a bolnavului comatos È™i presupune însumarea celor trei punctaje. La persoanele sănătoase, scorul Glasgow este de 15 puncte. Un scor Glasgow aflat sub 8 indică instalarea comei. Un scor Glasgow de 3 indică areactivitate completă, bolnavul aflat în acest stadiu de comă fiind irecuperabil.

  • Un scor Glasgow de 8 defineÈ™te coma de gradul I,
  • scorul Glasgow de 7 sau 6 defineÈ™te coma de gradul II.
  • Scorul Glasgow de 5 sau 4 defineÈ™te coma de gradul III, iar
  • scorul Glasgow de 3 defineÈ™te coma de gradul IV sau depășită.

Bolnavii aflaÈ›i mult timp (mai mult de o lună) în comă de gradul III sau IV prezintă È™anse foarte reduse de recuperare, aproape nule.

Bolnavii aflaÈ›i în comă de grad III sau IV nu deschid ochii sau prezintă reacÈ›ie oculară doar la aplicarea unui stimul dureros, nu vorbesc sau emit sunete incomprehensibile, iar din punct de vedere al mobilității sunt areactivi. [1], [2], [3]

Care este prognosticul unei come de lungă durată?

Prognosticul diferitelor tipuri de stări comatoase variază foarte mult în funcÈ›ie de boala determinantă (dacă poate fi tratată sau nu), în funcÈ›ie de starea de sănătate anterioară a bolnavului respectiv È™i în funcÈ›ie de durata de evoluÈ›ie a comei. Leziunile cerebrale severe care au dus la instalarea comei, însoÈ›ite de moartea È›esutului cerebral, prezintă un pronostic nefavorabil, recuperarea bolnavului în cauză fiind imposibilă.

Comele apărute în cazul diferitelor tipuri de intoxicaÈ›ii (precum intoxicaÈ›ia cu monoxid de carbon, etc.) prezintă un pronostic favorabil È™i sunt asociate unor È™anse mari de recuperare, dacă afecÈ›iunea este dagnosticată precoce È™i dacă tratamentul corespunzător este administrat rapid.

Majoritatea tipurilor de come durează cel mult câteva săptămâni. Stările comatoase care persistă mai mult de câteva săptămâni È™i chiar depășesc o lună sau două luni de zile, indică faptul că bolnavul se află într-o stare vegetativă permanentă, iar È™ansele de recuperare a acestuia sunt foarte mici, mai ales atunci când coma depășeÈ™te un an. [1], [2], [3]

Concluzii

Este foarte dificil pentru un medic să afle dacă bolnavul său, aflat în comă de o lungă perioadă de timp, îÈ™i va mai reveni È™i dacă da, dacă acesta va rămâne cu sechele neurologice sau nu. Din acest motiv, oamenii de È™tiință de la Institutul NaÈ›ional pentru Sănătate È™i Cercetare de la Centrul Spitalicesc Universitar din Toulouse, FranÈ›a, au identificat un mod prin care medicii neurologi pot obÈ›ine informaÈ›ii preÈ›ioase referitoare la prognosticul stării comatoase a bolnavului lor.

Pentru a afla care este starea reală în care se află un bolnav aflat în comă, cât timp va sta acest bolnav în comă È™i dacă se va mai trezi, se recomandă efectuarea rezonanÈ›ei magnetice nucleare a creierului. Un BMN cerebral are drept scop explorarea emisferelor cerebrale a bolnavilor comatoÈ™i È™i examinarea activității lor cerebrale. În această direcÈ›ie, cercetătorii francezi au examinat comunicarea creierului cu structurile cerebrale învecinate È™i cortexul postero-median.

Concluziile acestor cercetări realizate de către oamenii de È™tiință francezi sunt acelea că fiecare bolnav aflat în comă prezintă o lipsă de comnunicare între cortexul postero-median È™i cel frontal median.

  • Atunci când conexiunea electrică dintre cele două structuri este integră, bolnavul comatos are È™anse mari de a-È™i reveni din comă, funcÈ›iile sale cerebrale fiind neafectate.
  • În cazul în care conexiunea electric dintre cortexul postero-median È™i cel frontal median este lezată, bolnavul comatos prezintă È™anse reduse de a-È™i reveni din comă în următoarele trei luni, cu recuperare completă a funcÈ›iilor cerebrale.


Astfel, comunicarea electrică dintre cortexul postero-median È™i cel frontal median este factorul decisiv în evoluÈ›ia unui bolnav aflat în comă.
Lipsa unei conexiuni electrice între cele două structuri nervoase se asociază unui pronostic nefavorabil, bolnavul aflându-se într-o stare vegetativă permanentă cu inconÈ™tiență, în majoritatea cazurilor fără È™anse de recuperare. [1], [2], [3]


Data actualizare: 17-07-2019 | creare: 17-07-2019 | Vizite: 48716
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tratamentul si ingrijirea unei persoane in coma
  • Noi dovezi de activitate cerebrală asemănătoare stării de conÈ™tiență în apropierea morÈ›ii
  •