Un „vaccin” împotriva colesterolului ar putea preveni afecțiunile cardiace

©

Autor:

Un „vaccin” împotriva colesterolului ar putea preveni afecțiunile cardiace
Cercetătorii au dezvoltat o terapie asemănătoare vaccinării, care și-a dovedit eficiența pe modele animale în stoparea creșterii nivelului de colesterol. În prezent, au început testele clinice pe subiecți umani, pentru a se observa dacă efectele sunt similare celor pe șoareci.

În studiul prezentat în revista European Heart Journal oamenii de știință explică cum vaccinul AT04A face ca sistemul imunitar să lupte împotriva enzimei PCSK9 (proprotein convertazei subtilisin/kexin tip 9), aceasta împiedicând eliminarea naturală a colesterolului „rău” LDL din sânge. Sunt deja existente terapii care țintesc enzima PCSK9, însă acestea reprezintă anticorpi introduși în organismul pacientului, pe când vaccinul face ca organismul însuși să producă acești anticorpi.

Pentru realizarea experimentului, șoarecii au fost modificați genetic și hrăniți cu o dietă occidentală pentru a le induce un nivel crescut de colesterol și depuneri aterosclerotice. La acești șoareci, vaccinul AT04A a redus nivelul total de colesterol cu până la 53%, leziunile produse de ateroscleroză au scăzut cu până la 64%, iar markerii biologici pentru inflamație în sânge au scăzut cu până la 21-28%, comparativ cu șoarecii nevaccinați.

În plus, anticorpii au rămas funcționali pe toată durata cercetărilor și concentrația acestora încă era ridicată la încheierea studiului.

„Concentrația de anticorpi rămânând ridicată la sfârșitul studiului, putem presupune că aceștia vor continua să reducă nivelul de colesterol încă o perioadă de timp, ceea ce înseamnă un efect de durată”, a declarat Dr. Günther Staffler, director tehnic la AFFiRis (compania producătoare a vaccinului) și unul dintre autorii studiului.

Dacă efectele vaccinului vor fi aceleași și la oameni, ar putea conduce la terapii cu efect prelungit. Studiul care evaluează siguranța acestuia la oameni - desfășurat de Medical University of Vienna, Austria - se va încheia la sfârșitul acestui an.

Sursa: IFLScience

Data actualizare: 01-04-2019 | creare: 20-06-2017 | Vizite: 1742
Bibliografie
A “Vaccine” That Lowers Cholesterol Could Help Stave Off Heart Disease, link: https://www.iflscience.com/health-and-medicine/a-vaccine-that-lowers-cholesterol-could-help-stave-off-heart-disease/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Privarea de somn ar putea duce la scăderea colesterolului bun
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  • Colesterolul din ouă nu crește riscul de demență sau Alzheimer
  •