Urechea conopidă

©

Autor:

Urechea conopidă este denumirea unei malformaţii dată de aspectul anormal al urechii externe, mai exact al pavilionului urechii: deformat şi plin de cocoloaşe, asemănător unei conopide. Este des întâlnită la cei care practică sporturile de contact: karate, box, wrestling, dar şi alte sporturi precum rugby, fotbal, hockey sau baseball. Acest aspect era greşit asociat în trecut cu bolile mentale. Această anomalie era frecventă chiar şi în antichitate, fiind reprezentată de artişti, în special greci şi romani. Din fericire, astăzi, se cunoaşte exact mecanismul prin care apare şi există atât prevenţie cât şi tratament. (1)

Urechile conopidă sunt o complicaţie în urma unui hematom traumatic auricular sau hematom pericondrial. Astfel, cunoscând că frecvenţa cea mai ridicată al acestui aspect anormal al urechii este întâlnită în sporturile precum box şi wrestling şi alte sporturi de contact, s-a concluzionat că este cauzat de traumatisme şi în special traumatisme repetate. Urechea conopidă se poate întâlni atât la sportivi cât şi la cei care au suferit accidente la nivelul urechii. Chiar şi îndoirea repetată a cartilajului poate fi o cauză, un exemplu pot fi cei care poartă cască de protecţie. (1, 2)

Urechea conopidă poate fi un semn al violenţei domestice la adolescent sau copii. De asemenea, urechea conopidă poate fi cauzată şi de o infecţie severă la nivelul urechii. (3)

Traumatismele cauzează cel mai adesea un hematom, adică o porţiune la locul respectiv plină de sânge. Blocajul de sânge format între piele şi cartilaj împiedică hrănirea adecvată a ţesutului. Pe măsură ce corpul încearcă să se vindece, cartilajul adesea se pliază şi se usucă de la sine, căpătând un aspect mai palid, de unde numele şi de ureche conopidă. Apariţia ţesutului cicatrical contribuie la apariţia unui aspect anormal mai pronunţat prin umflare şi deformare. (4)

Cauze, factori de risc

  • Sporturile de contact: arte marţiale, box, karate, wrestling
  • Altercaţiile cu implicaţii fizice între persoane
  • Piercingurile din porţiunea superioară a lobului urechii, la nivelul cartilajului sunt şi ele o posibilă cauză. Dacă cartilajul se infectează, persoană riscă să dezvolte această anomalie
  • Violenţa domestică
  • Orice alt traumatism (în special cele repetate) la nivelul urechii
  • Infecţii

Mentalitatea este un factor de asemenea important, în cazul celor ce practică sporturi ce implică violenţa. Pentru unii, a avea urechi conopidă este asemănător cu a deţine un trofeu sau o medalie de onoare. Alţii consideră că este şi un mod de a atrage sexul opus, fiind un simbol al masculinităţii si a cantităţii uriaşe de muncă depusă pentru a fi printre cei mai buni şi (4, 5)

Semne şi simptome

Simptomele urechii conopida sunt cele comune oricărui tip de lovitură. Poate apărea durere la locul traumatismului, umflătură, roşeaţă, semne de hematom, ţesut vizibil lezat.

La orice lezare, în special cea repetată, este important ca persoana să acorde maximă importantă şi să se prezinte medicului deoarece poate apărea oricând complicaţia de ureche conopidă. Cartilajul pavilionului insuficient irigat se va plia şi va forma acel aspect inestetic şi deformat. Din fericire, prevenţia există chiar şi în cazul în care a avut loc un traumatism.

Dacă traumatismul la nivelul urechii duce la ţiuit sau zgomote în urechi, dureri de cap, vedere înceţoşată sau umflarea feţei, trebuiesc acordate imediat asistenţă şi îngrijiri medicale. (6)

Tratament

Tratamentul pentru prevenţia urechiii conopidă

În cazul în care pacientul a suferit de curând un traumatism, se recomandă drenarea hematomului local pentru a evacua sângele şi a asigura astfel accesul fluxului sangvin la nivelul cartilajului. Manevra implică efectuarea unei incizii, drenarea sângelui sau îndepărtarea cheagului şi prevenirea curgerii sângelui. Pielea va fi cusută cu fire iar mai apoi se va aplica un bandaj (pentru câteva zile sau o săptămână) care va pune presiune în acea zonă. Se pot prescrie antibiotice în special dacă apar semne de infecţie.

Dacă nu se intervine, cel mai adesea urechea va suferi leziuni permanente. (4)

Tratarea aspectului anormal în urechea conopidă

Se face chirurgical, prin răzuirea ţesutului cartilaginos (extra) sub anestezie locală. Dacă este modificat şi conturul urechii, în funcţie de gravitatea cazului, se poate folosi o grefă de cartilaj de concha sau cartilaj costal. (7)

Prevenţie

Cei care practică sporturi violente au obligaţia de a purta cască atât în timpul antrenamentelor cât şi a meciurilor. Este extrem de important ca aceasta să fie potrivită. Dacă este largă, casca se poate transforma din mijloc de prevenţie, în cauză a traumatismelor atât la nivelul urechii dar şi a capului.

Dacă este strâmtă, prin punerea şi scoaterea să frecventă, cartilajul urechii se poate leza. De multe ori, sportivii doresc să nu o poarte deoarece se plâng că e inconfortabila, prea mare şi, în plus, îi împiedică să audă instrucţiunile antrenorilor. (5, 8)

Prognoza

În cazul apariţiei traumatismului, pacientul trebuie să se prezinte imediat medicului. Orice întârziere poate compromite hrănirea cartilajului şi astfel se va accelera procesul de deformare al urechii. Prevenţia şi tratamentul din timp este cea mai bună armă de combatere a urechii conopidă. (2, 6)

Concluzii

În practicarea oricărui sport dur este absolut necesară purtarea de echipament special pentru protecţie. Un aspect important: acesta trebuie să fie de mărimea potrivită. În prevenirea urechii conopidă, sportivii au obligaţia de a purta casca de protecţie. Un alt beneficiu major este minimizarea traumatismelor craniene. Protecţia cu ajutorul căştii trebuie asigurată înaintea începerii oricărei activităţi sportive de genul: ciclism, lupte Greco-romane, arte marţiale, karate, taekwondo, wrestling, box, motociclete, etc. Oricât de minoră pare o lovitură la nivelul urechii, este necesar consultul unui personal medical pentru a stabili dacă poate fi cauza unui viitor aspect anormal al urechii şi dacă necesită tratament. Fiind o boală cu o prevenţie accesibilă şi facilă, puteţi beneficia de avantajul unei urechi normale în defavoarea uneia inestetice, cu aspect barbar.


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum