Virusul gripal poate infecta celulele inimii

Pacienții cu gripă netratați corespunzător pot dezvolta complicații la nivel cardiac. Un studiu publicat în 2020 constată faptul că, în decurs de opt ani, aproximativ 12% dintre adulții din SUA care s-au prezentat la spital cu gripă, au dezvoltat tulburări cardiace grave.
Printr-un nou studiu, cercetătorii identifică la șobolani tulburări de ritm și de conducere ale inimii cauzate de infecția directă cu virus gripal a celulelor musculare cardiace.
Cercetătorii de la Universitatea din Ohio au identificat particule virale gripale H1N1 în interiorul celulelor cardiace ale animalelor de laborator din studiile anterior realizate.
Ulterior, cercetătorii au infectat șobolanii cu virus gripal modificat genetic. Acest virus nu s-a putut replica la nivelul celulelor cardiace, iar animalele nu au mai dezvoltat complicații cardiace asociate gripei (leziuni și fibroză miocardică, tulburări de conducere electrică)
Studii viitoare vor analiza modul în care virusul gripal afectează celulele inimii, dacă produce leziuni pe termen scurt sau lung și ce alte consecințe ar mai putea să apară.
Șobolanii care nu conțin gena IFITM3, au un sistem imunitar înnăscut mai slab și nu pot elimina eficient virusul gripal. Aceștia au un risc crescut de a dezvolta probleme la nivel cardiac, fiind mai sensibili la gripă. Cercetătorii precizează faptul că aproximativ 20% dintre chinezi și 4% dintre europeni au o mutație genetică care produce deficitul de IFITM3, fiind mai susceptibili la dezvoltarea formelor severe de gripă, dar și a complicațiilor.
Studiul distinge între inflamația pulmonară severă asociată gripei și replicarea directă a acestuia în celulele cardiace. Pentru pacienții internați cu complicații cardiace asociate gripei, eliminarea infecției virale este cheia pentru reducerea simptomelor.
sursa: Science Daily
foto: Science Photo Library - ROGER HARRIS | Getty Images
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Metalele prezente în mediu cresc riscul oamenilor de a dezvolta ateroscleroză
- Bolile cardiovasculare și tratamentul acestor afecțiuni modifică microbiomul intestinal
- Orele de somn sunt un potențial factor de risc independent pentru afecțiunile cardiovasculare
- Pacienții cu hipertensiune arterială ar prefera să ia o pastilă sau să bea un ceai în locul activității fizice regulate
- Sinuzita cronica, gripa, simt ca lesin, ca ma pierd
- Banuiesc ca sunt insarcinata si am facut gripa
- Parkinson si gripa
- Bubite mici usturatoare pe fundul limbii, febra, stare de gripa
- Posibila gripa mai agresiva sau posibila pneumonie?
- Am avut gripa iar sarcina este in 6 saptamani in evolutie. Ce sa fac?
- Gripa - febra 39 cu algocalmin 500mg la 6 ore
- Infectie care nu trece cu antibiotice plus complicatii
- Dieta in raceli si gripe