Factorii de risc pentru demența cu debut timpuriu

©

Autor:

Factorii de risc pentru demența cu debut timpuriu

Un studiu publicat în JAMA Neurology realizat la scară largă realizat de cercetătorii de la Universitatea din Exeter a identificat o gamă largă de factori de risc pentru demența cu debut precoce. Aceste descoperiri contrazic noțiunea că genetica este singura cauză a acestei condiții, stabilind bazele pentru noi strategii de prevenție.

 

Detalii Studiu

Participanți: Peste 350.000 de persoane sub 65 de ani din Regatul Unit, parte a studiului UK Biobank.

Metodologie: Echipa a evaluat o gamă largă de factori de risc, de la predispoziții genetice la factori de stil de viață și influențe de mediu.

Rezultate

Studiul a identificat 15 factori de risc, similari cu cei pentru demența cu debut târziu. Pentru prima dată, aceștia indică faptul că ar putea fi posibil să se reducă riscul de demență cu debut tânăr prin abordarea factorilor de sănătate și stil de viață.

 

Educația formală scăzută, statutul socio-economic scăzut, variația genetică, factori de stil de viață precum consumul de alcool și izolarea socială, precum și probleme de sănătate, inclusiv deficiența de vitamina D, depresia, accidentul vascular cerebral, deficiența de auz și bolile de inimă, cresc semnificativ riscul de demență cu debut tânăr.

 

Profesorul David Llewellyn de la Universitatea din Exeter a subliniat importanța descoperirilor, menționând că acest studiu reprezintă un pas important în înțelegerea și prevenirea demenței în toate formele sale.

Demența cu debut timpuriu are un impact grav, deoarece persoanele afectate au adesea un loc de muncă, copii și o viață activă. Cauza este adesea presupusă a fi genetică, dar pentru mulți oameni cauza exactă nu este cunoscută.

 


Data actualizare: 27-12-2023 | creare: 27-12-2023 | Vizite: 289
Bibliografie
Hendriks, S., et al. (2023).
Risk Factors for Young-Onset Dementia in the UK Biobank. JAMA Neurology.
doi:10.1001/jamaneurol.2023.4929.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Sedativele uzuale pentru anxietate și insomnie ar putea crește riscul de Alzheimer
  • Edentația parțială la vârstnici: factor predictiv al declinului cognitiv?
  •