Importanţa alimentaţiei în profilaxia cariei dentare

©

Autor:

Există mai multe teorii referitoare la modul în care apar cariile dentare. Toate, însă, evidenţiază rolul important pe care îl are alimentaţia în sănătatea dentară. Spaţiul mioritic abundă în reţete de prăjituri care de care mai cariogene, iar stilul de alimentaţie este tot unul dăunător dinţilor. Obişnuim să servim masa în felul următor: supă/ciorbă, fel principal, desert. Încă de la început, trebuie să menţionăm faptul că servirea unei supe/ciorbe ca prim fel de mâncare, interferează negativ cu procesul digestiei. Enzimele care sunt gata să digere mâncarea, vor fi dizolvate de către lichidul din supă/ciorbă. Felul principal va fi mult mai greu digerabil, astfel că va apărea flatulenţa (balonarea). La final, servim desertul, care, de cele mai multe ori, este prăjitură, tort, îngheţată etc. Astfel, zaharurile din aceste produse rămân pe dinţi şi încep să fermenteze, producând acizi care vor caria dinţii.

La francezi, spre exemplu, se începe cu felul principal, se continuă (sau nu) cu ciorba, iar la final se serveşte brânză tradiţională. Astfel, pH-ul este menţinut în limite normale, iar riscul de carii este mic, chiar şi în lipsa periajului.

Care alimente sunt cele mai cariogene?

În genere, toate dulciurile care conţin zahăr sunt cariogene. Cele mai des consumate sunt:
  • ciocolată
  • bomboane
  • prăjituri, torturi
  • nuga
  • miere, dulceaţă
  • fructe confiate – deosebit de lipicioase

E important de menţionat că există şi alimente care conţin zahăr sub formă mascată:
  • banane (18% zahăr)
  • ketchup (30% zahăr)
  • conserve de fructe (15-44% zahăr)

Tot în această ordine de idei, trebuie să menţionăm faptul că anumite combinaţii sunt deosebit de cariogene. Astfel, se pare că zahărul alături de amidonul rafinat (prăjituri de cofetărie) produce o combinaţie mult mai dăunătoare pentru dinţi decât dacă ar fi consumat singur.

Un studiu realizat în Vipeholm (Suedia) a relevat faptul că zahărul consumat între mese şi sub formă lipicioasă, este mult mai dăunător decât cel consumat în timpul mesei.

Care alimente protejează dinţii împotriva cariilor?

Din păcate, nu există o dietă care să protejeze în totalitate dinţii de atacurile carioase, însă anumite alimente menţin un pH neutru, îndepărtând astfel riscurile produse de acizi. Dintre aceste alimente, amintim:
  • iaurt
  • brânză de vaci
  • legume (ţelină, morcov)
  • nuci, mere

Cum şi ce mai mâncăm?

Pentru menţinerea unei sănătăţi dentare cât mai bune, trebuie să respectăm câteva sfaturi alimentare:
  • mese dese, dar mai slabe cantitativ
  • fără zaharuri între mese (de evitat aşa-zisele „gustări” de tipul prăjiturilor, biscuiţilor cu cremă, batoanelor de ciocolată etc.)
  • la sfârşitul mesei, consumăm fructe, legume, brânză (şi aici trebui avut grijă la anumite tipuri de brânză din comerţ, care sunt „îmbogăţite” cu zahăr)
  • gumă de mestecat fără zahăr; 1-2 pastile de gumă de mestecat, stimulează fluxul salivar, neutralizând astfel pH-ul acid şi protejând împotriva cariilor.

Data actualizare: 24-04-2014 | creare: 04-12-2012 | Vizite: 3995
Bibliografie
Mândra Eugenia Badea, Ramona Avram. Actualităţi în profilaxia cariei dentare, Ed. Med. “Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, 2002
Podariu A, Jumanca. Tratat de prevenţie oro-dentară, , Ed.Waldpress, Timişoara, 2003
Roman A., Angela Pop. Caria dentara de la teorie la practică, Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 2000
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Respirația pe gură în timpul somnului ar putea crește riscul apariției cariilor dentare
  • Nanoparticulele pot ajuta la spargerea plăcii bacteriene și la prevenirea cariilor
  • Cariile de colet
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum