Pete rosii pe piele - primul ajutor

©

Autor:

Pete rosii pe piele - primul ajutor
Petele rosii pe piele pot fi cauzate de numeroase cauze.

Ele pot fi consecinta unor reactii alergice, a unei stari febrile, a unei arsuri, a unei boli infectioase s.a. Unele pete pot semnala probleme foarte serioase de sanatate.

Solicitati consult medical daca acestea au aspect vinetiu, purpuriu sau daca apar sub forma unor pete sangerii! Culoarea sangerie poate semnala o hemoragie in interiorul pielii sau imediat sub aceasta, cauzata fie de o fragilitate capilara sau de afectiuni severe.

De asemenea, consultati medicul daca petele se agraveaza, provoaca mancarimi intense, au puroi sau daca de la nivelul acestora pornesc striuri (linii, dungi) rosii.

Petele rosii pot semnala:
  • dermatita atopica (eczema) - se trateaza prin evitarea produselor ce ar putea sa o agraveze: sapunuri cu conservanti, creme, detergenti
  • pitiriazis rozat -  o afectiune a pielii care poate trece spontan in cateva saptamani, dar poate dura si timp de mai multe luni: se recomanda de asemenea folosirea unor produse blande cu pielea, precum dermatocosmeticele dermatita de contact
  • psoriazis
  • rozacee
  • herpes zoster
Este foarte important sa apelati la ajutor medical, pentru a afla exact cauza petelor rosii si pentru a preveni agravarea afectiunii care ar fi putut sa produca aparitia petelor rosii la nivelul pielii.

Alte cauze posibile ale petelor rosii pe piele

Muscaturi si intepaturi

Inrosirile pot aparea dupa intepaturi de insecte, muscaturi de capuse sau de paianjeni, ca si dupa muscaturi de soareci.
Inrosirile aparute dupa muscaturi si intepaturi trebuie vazute de medic, intrucat arata prezenta inflamatiei, care se poate extinde, ducand la aparitia complicatiilor. Unele dintre ele pot fi insotite de instalarea rapida  a unor dificultati de respiratie.

Boli infectioase (eruptii infectioase)

Petele rosii pot aparea si in cazul unei boli infectioase. Dintre acestea, amintim: varicela, pojarul, pojarelul (rubeola), variola, scarlatina, anumite forme de meningita si mononucleoza infectioasa (cunoscuta si drept „boala sarutului”, produsa de virusul Ebstein Barr).

Eruptii cauzate de medicamente

Reactiile alergice insotite de pete rosii pot aparea in legatura cu administrarea oricarei medicatii, desi acestea par sa fie mai frecvente in cazul administrarii unor medicatii mai puternice, cum este cazul barbituricelor (utilizate de exemplu, in epilepsie), tranchilizantelor sau antibioticelor

Daca apar astfel de pete in timpul administrarii unor medicamente, anuntati imediat medicul pentru a stabili daca eruptia se datoreaza afectiunii pentru care se administreaza tratamentul sau poate fi vorba despre o reactie alergica la medicatia respectiva.

Dermatita seboreica

O cauza relativ frecventa a eruptiilor este caldura. Acestea pot aparea la incalzirea corpului, intr-un mediu cald si excesiv de umed. Zona afectata este acoperita cu pete mici, rosii, de dimensiunea unui varf de ac. Tratamentul consta in evitarea temperaturilor ridicate.
Pudrele cu efect de uscare (sicative), precum si lotiunile pot fi de ajutor. Purtati imbracaminte lejera, uscata si usoara in perioadele calde ale anului.

Iritatia cauzata de caldura dispare de obicei la racoare. Daca iritatia din cauza caldurii perista, este necesar un consult medical.

Urticaria

Urticaria este o reactie alergica la diferite substante, caracterizata prin pete mari si mici, de format diferit, usor denivelate la suprafata pielii (macule), uneori mai crescute (papule), care dau o senzatie neplacuta de intepatura, arsura sau mancarime.

Parul de animale, penele, detergentii de rufe, plantele, tesaturile din lana, vopselele, medicamentele sau chiar infectiile virale pot provoca o urticarie.

Alimentele, in special ciocolata, fragii, capsunile sau fructele de mare (raci, melci, scoici) sunt destul de frecvent implicate. La primul puseu de urticarie este de preferat sa consultati medicul. Daca urticaria este insotita si de alte simptome, ca de exemplu o respiratie dificila sau umflarea fetei si a mainilor (edem), solicitati de urgenta un consult medical.

Contactul cu substante otravitoare

Anumite persoane sunt extrem de sensibile la contactul cu plantele si pot prezenta intense inrosiri ale pielii. Cel mai frecvent incriminate sunt iedera otravitoare, stajarul otravitor si bozia.

Inrosirea pielii la copii

Inrosirile pielii la copii sunt extrem de frecvente. Cea mai obisnuita este intertrigo („opareala”) . Desi nu este periculoasa, dar provoaca mult disconfort.

„Opareala” este o arsura determinata de sarurile de amoniu care precipita la contactul cu microbii care se dezvolta in urina tinuta pe piele timp mai indelungat, interval in care urina se degradeaza in amoniac.

Intertrigo se mai poate produce si din cauza fungilor (ciuperci microscopice) din scaun. Tratamentul consta intr-o spalare corecta a regiunii ano-genitale, urmata de uscare. Se vor folosi scutece din materiale foarte bune absorbante si se vor schimba cat mai des. Se mai pot folosi si diverse unguente sau creme emoliente, dar preferabil este sa cereti parerea medicului in privinta folosirii acestora.

O inrosire banala a pielii poate aparea in primele saptamani de viata la sugari. Aceasta se poate produce in orice zona a corpului si de cele mai multe ori se muta dintr-un loc in altul. Zona afectata trebuie sa beneficieze de o igiena riguroasa si sa fie bine  uscata.

Inrosirile pielii la sugari mai pot fi determinate si de alergii alimentare sau de contactul cu detergentii cu care au fost spalate hainele, produsele cosmetice pentru copii (pudre, creme, uleiuri) ori sapunul ramas in spatele urechilor.


Este recomandabil ca orice fel de inrosire la sugari sa fie adusa la cunostinta pediatrului.

Data actualizare: 04-04-2014 | creare: 08-10-2012 | Vizite: 708532
Bibliografie
1."Iritatii comune ale pielii", https://www.mayoclinic.com/health/skin-rash/SN00016
2."Tratamentul petelor rosii ale pielii", https://firstaid.webmd.com/yeast-infection-skin-rash-treatment
3."Pete rosii amenintatoare de viata", https://www.emedicinehealth.com/life-threatening_skin_rashes/article_em.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum