Intertrigo

Intertrigo
Intertrigo este o conditie inflamatorie a pliurilor pielii indusa sau agravata de caldura, umezeala, maceratie, frictiune si lipsa circulatiei aerului. Conditia este frecvent inrautatita sau colonizata de infectie, cel mai comun condidozica, dar poate fi si bacteriana, fungica sau virala.

Intertrigo afecteaza comun axila, perineul, zona submamara si pliurile abdominale. Dermatita de scutec este agravata de intertrigo. Intertrigo este o complicatie comuna a obezilor si diabeticilor.

Intertrigo este o afectiune sezonala asociata cu caldura si umiditatea sau activitati in care intervine frictiunea pielii. Aspectul este dependent de zona de piele afectata si de durata inflamatiei. Eritemul poate progresa la maceratie si crustificare. Pot aparea pustule si vezicule care sa indice infectia.

Tratamentul include mentinerea pliurilor curate, uscate, prin plasarea unei comprese uscate intre acestea. Se folosesc antifungici topici: clotrimazole, miconazole.

Patogenie si cauze

Intertrigo se dezvolta prin factori mecanici si infectie secundara. Caldura si maceratia sunt procesele centrale. Suprafetele de piele opozante se freaca una de cealalta, determina eroziuni care devin inflamate. Transpiratia, fecalele, urina si debaclurile vaginale pot agrava intertrigo la adulti si copii.

Semne si simptome

Intertrigo afecteaza persoane care sunt virstnice sau foarte tinere, datorita imunitatii reduse, imobilizarii si incontinentei. De obicei este cronic, cu debut insidios cu prurit, senzatie de arsura in pliurile pielii. Cind se noteaza disconfortul acut este considerata infectia secundara. Intertrigo este o afectiune sezonala, asociata cu caldura si umiditatea sau activitatea in care pliurile pielii sunt frictionate.

Factori de risc sunt diabetul zaharat, obezitatea si hiperhidroza. Alti factori care predispun la intertrigo perineal sunt incontinenta urinara sau fecala, debaclurile vaginale sau o rana supurata.

Examen fizic

Aspectul pielii afectate este dependent de zona si de durata inflamatiei. Eritemul poate progresa la macerare si crustificare. Fisurile pot determina eroziuni. Pustulele si veziculele pot indica infectie. La perineu afectarea profunda a pliurilor tegumentului sunt comparate cu dermatita de scutec in care doar suprafetele convexe sunt implicate.

In intertrigo poate fi afectat orice pliu cutanat. La adultii sau copiii care sunt obezi, pliurile cutanate sunt accentuate, iar inflamatia poate aparea sub pliurile abdominale, pliurile gitului, fosa antecubitala sau popliteala.

Complicatiile
posibile cuprind celulita, dermatita de contact prin agentii topici aplicati.

Diagnostic

Studii de laborator
  • testul la hidroxid de potasiu, coloratia Gram, cultura este utila pentru a exclude infectia primara sau secundara si ghidarea terapiei
  • examinarea cu lampa Wood exclude eritrasma
  • se vor efectua teste specifice daca pacientul este diabetic, prezinta acrodermatita enteropatica, eritem migrator necrolitic secundar glucagonomului sau intertrigo se vindeca greu.

Biopsia de piele poate excude psoriazisul invers, boala Bowen, boala Paget sau carcinomul metastatic.

Diagnosticul diferential
se face cu urmatoarele afectiuni: acantosis nigricans, acrodermatita enteropatica, boala Bowen, candidoza mucoasei, celulita, dermatita de contact, alergica, iritanta, eritrasma, granulomul gluteal infantil, impetigo, scabia, dermatita seboreica, sifilis.

Tratament

In tratamentul pentru intertrigo se va elimina frictiunea pliurilor, caldura si maceratia prin mentinerea uscata si racoroasa a zonelor. Se pot folosi pudre absorbante si expunerea pliurilor la aer. Compresele cu solutie Burow, otetul diluat sau pliculetele de ceai umede sunt eficiente, mai ales urmate de expunere la aer.

Suprafetele de piele din faldurile profunde pot fi tinute separate printr-o compresa de bumbac sau in uscata, se vor evita hainele strimte, elastice. Se indica folosirea de agenti antifungici (miconazole, clotromazole) alaturi de un steroid de clasa IV-VI (tacrolimus) pentru o perioada scurta. Se vor evita steroizii topici puternici deoarece efectul ocluziv al pliurilor de piele poate accelera dezvoltarea atrofiei cutanate.

Formulele care combina agenti protectivi, antimicrobieni si steroizi topici includ:

  • vopseaua Castellani: carbol-fucsina
  • pasta tripla: petroleum, oxid de zinc si acetat de aluminiu (solutie Burow)
  • Greer Goo: nistatin, hidrocortizon si oxid de zinc pasta.

Se indica folosirea de sandale pentru a diminua umezeala interdigitala.
Cu terapie progosticul fiecarui episod de intertrigo simplu este excelent. Recurenta este frecventa.

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pete rosii pe piele - primul ajutor
  • Vergeturile
  • Foliculita în urma epilării
  •