Rujeola (Pojarul)

Autor: ROmedic

Rujeola este o boala infecto-contagioasa, in general benigna, imunizanta, cauzata de un virus din familia Paramyxovirus (genul Morbillivirus), care afecteaza indeosebi copiii si se transmite direct.

Rujeola se manifesta prin febra, rinita si conjunctivita, tuse, prezenta unor pete mici albe pe mucoasa obrajilor (semnul Koplik, caracteristic rujeolei) si eruptia cutanata de culoare rosie, intai pe fata, apoi pe intreg corpul.

Aceasta boala infectioasa se afla la originea unor epidemii (ca si varicela). Rujeola este insa fatala in anumite tari in care populatia sufera de malnutritie. Astfel, in unele tari din Africa tropicala, rujeola este una dintre cauzele de mortalitate la copiii sub 4 ani.

Perioada de incubatie a virusului rujeolic dureaza 10 zile. Virusul se intalneste numai la om si se transmite in mod direct in general, prin picaturile de saliva sau prin secretiile nazale, faringiene sau conjunctivale ale bolnavului. Acesta poate transmite virusul prin tuse sau stranut. Exista si cazuri rare de transmitere indirecta a virusului, prin intermediul obiectelor contaminate cu secretii de la bolnav.

Inainte de introducerea vaccinului rujeolic, epidemiile de rujeola surveneau la fiecare 2 -3 ani, in special la copiii de varsta prescolara si scolara. O femeie care a avut rujeola sau a fost vaccinata impotriva bolii transmite anticorpii copilului (imunitate pasiva). Aceasta imunitate este temporara si incepe sa scada după primele saptamani si luni de viata. Un studiu realizat pe 117 copii (47 nascuti din mame care ajusesera rujeola si 70 nascuti din mame vaccinate impotriva rujeolei), a comparat nivelul anticorpilor copiilor la 4 și 8 luni. S-a observat că:
  • toti copiii aveau anticorpi la nastere și 88% la 4 luni;
  • la 8 luni, aveau anticorpi 49% dintre copiii cu mame care avuseseră rujeola si 15% dintre copiii cu mame vaccinate. (1)

Semne si simptome

Simptomele rujeolei survin dupa 7-14 zile de la infectare si constau in febra ridicata, inflamatia mucoasei foselor nazale (rinita), accese de tuse, inflamatia conjunctivelor (membrane ce tapeteaza interiorul ochilor si partea interna a pleoapelor), asociata cu secretii nazale si oculare. Uneori, copilul este sensibil la lumina.

Dupa 2 -4 zile, in interiorul obrajilor apar pete mici, albe - semnul Koplik, caracteristic perioadei de invazie a rujeolei. Aceste pete mici sunt asemanatoare unor fire de nisip albe si sunt uneori insotite de inflamatia faringelui si a mucoasei laringelui, a traheii si bronhiilor.

Eruptia cutanata apare intai pe fata laterala a gatului si dupa urechi, sub forma unor pete rosii, cu forma neregulata, ce devin rapid in relief. In urmatoarele doua zile, eruptia se extinde pe trunchi, brate, palme, picioare si talpi, in timp ce petele de pe fata dispar.

La unele persoane cu o forma severa de rujeola, se pot observa petesii sau echimoze, ce corespund unor pete de purpura de mici dimensiuni. Purpura reprezinta o efuziune anormala de sange la nivelul pielii si mucoaselor: acestea prezinta pete rosii sau albastrui. Eruptia este insotita uneori de prurit (mancarimi).

Simptomele de rujeola regreseaza in mai putin de o saptamana.

Evolutie si complicatii

In 3 – 5 zile, febra diminueaza progresiv, iar pacientul simte o ameliorare a simptomelor. In schimb, tusea persista timp de 1-2 saptamani. Eruptia cutanata devine mai putin vizibila, petele capata o culoare bruna, apoi se descuameaza.
In general, la copiii cu o stare buna de sanatate si de nutritie, rujeola nu este grava. Complicatiile frecvente sunt infectiile respiratorii, ce se manifesta prin rinita (inflamarea cailor nazale). Alte complicatii sunt: laringita (inflamatia laringelui), faringita, otita (inflamatia urechii medii) sau bronsita (inflamatia bronhiilor), datorita unei suprainfectii bacteriene.
Complicatiile datorate suprainfectiilor bacteriene se intalnesc in special la pacientii imunodeprimati, care pot dezvolta pneumonie. Atingerea pulmonara este insotita uneori de o pneumonie interstitiala sau de o bronhopneumonie, cu prognostic sever.

O  alta complicatie ce poate surveni este purpura trombocitopenica (purpura asociata cu o diminuare a numarului de plachete sangvine, ce survine rapid si este insotita la numerosi pacienti de o hemoragie grava). Encefalita survine in 1 din 1000 -2000 cazuri, de obicei la 2 -3 saptamani dupa eruptia cutanata si se manifesta prin febra, cefalee sau coma.
La femeia insarcinata, rujeola poate provoca un avort spontan in primul trimestru de sarcina sau o nastere prematura. In general, rujeola in timpul sarcinii este un risc de malformatie fetala.

Tratament si prevenire

Nu exista un tratament specific pentru rujeola, cu exceptia tratamentului simptomatic (al febrei, tusei, rinitei si conjunctivitei). Acetaminofen (paracetamol) sau ibuprofen (nurofen, advil, etc.) sunt prescrise pentru reducerea febrei, iar in cazul unei suprainfectii bacteriene, este administrat un antibiotic. Carantina este necesara pentru toata durata bolii.
Prescrierea vitaminei A la copiii africani, cu varste intre 6 luni si 2 ani, ce sufera de malnutritie a diminuat considerabil numarul deceselor la copiii cu rujeola severa.

 

Vaccinul rujeolic este administrat copiilor intre 12 si 15 luni, dar poate fi facut intre 6 si 12 luni in timpul unei epidemii de rujeola sau cand copiii calatoresc in zone de risc. (2), (3)

Copiii si adultii expusi la virusul rujeolic, care nu au dezvoltat imunitate la aceasta boala, pot fi vaccinati in interval de trei zile de la expunere.
Vaccinul nu este administrat pacientilor cu afectiuni maligne generalizate (leucemie, limfoame), boli imunodepresive, cei care urmeaza un tratament cu cortizon, agenti alchilanti sau antimetaboliti sau care efectueaza radioterapie. Vaccinarea nu trebuie efectuata in timpul sarcinii, nici la pacientii cu tuberculoza netrata.
Vaccinul nu este indicat femeilor insarcinate si copiilor sub 1 an. In schimb, pentru aceste categorii este preferata utilizarea imunoglobulinelor (anticorpi), administrate in termen de 2 zile dupa expunerea la virus.
Efectuarea vaccinului rujeolic este efectuata odata cu vaccinarea impotriva rubeolei si oreionului. Este vorba despre vaccinul RRO (rujeolic-rubeolic-oreion), administrat la varsta de 1 an.


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK