Tipuri de dinti

©

Autor:

In mod obisnuit, o persoana adulta are 32 de dinti - 16 pe arcada superioara si 16 pe arcada inferioara - care se imbina armonios, formand muscatura si folosind la mestecarea alimentelor. De obicei dintii din partea dreapta sunt identici cu cei din stanga. Oamenii sunt fiinte heterodonte, ceea ce inseamna ca au mai multe tipuri de dinti, cu functii si forme diferite. Dintii se impart in patru categorii - incisivi (8), canini (4), premolari (8) si molari (12):

tipuri_dinti_de_lapteIncisivi - Incisivii sunt in numar de opt, fiecare arcada avand doi incisivi centrali si doi laterali. Toti incisivii sunt lati, turtiti si cu o margine ascutita, pentru a taia sau smulge bucati din alimente. Acesti dinti au o singura radacina.

Canini - Caninii sunt situati alaturi de incisivii laterali, cate doi pe fiecare arcada. Acestia sunt cei mai lungi si mai stabili dinti din cavitatea bucala, fiind folositi la sfasierea alimentelor dure. Au forma unei sageti ascutite si o singura radacina.

Premolari - Premolarii sunt urmatorii dinti dupa canini, cate patru pe fiecare arcada. Acesti dinti sunt un amestec de canini si molari - au varful ascutit pentru a strapunge si sfasia, dar si o suprafata mai plata, pentru mestecare. Pe arcada superioara, primii premolari (aflati chiar langa canini) au doua radacini, iar ai doilea premolari au o singura radacina. Pe arcada inferioara, toti premolarii au o singura radacina.

tipuri_dinti_permanentiMolari - In spatele celui de-al doilea premolar, la capatul arcadei, se afla cel putin trei molari (cate 6 pe fiecare arcada). Primul molar urmeaza chiar dupa al doilea premolar, iar al treilea molar, numit si maseaua de minte, se afla la capatul arcadei. Maseaua de minte reprezinta o ramasita a oamenilor primitivi, care se hraneau mai ales cu carne si alimente crude si aveau nevoie de masele puternice. Astazi dieta omului este diferita, maxilarul s-a micsorat, iar maseaua de minte deseori ii inghesuie pe ceilalti dinti, sau nu reuseste sa erupa corect (cateodata se intampla sa nu erupa deloc pe parcursul vietii). Din acest motiv, multi medici recomanda extractia celui de-al treilea molar.

Molarii sunt cei mai mari dinti din cavitatea bucala, au o suprafata rugoasa si lata, avand scopul de a zdrobi si mesteca alimentele. Pe arcada superioara molarii au cate trei radacini distincte, iar pe arcada inferioara molarii au cate doua radacini.

Data actualizare: 24-04-2014 | creare: 18-06-2009 | Vizite: 55789
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cariile dentare
  • Eroziunea dinților
  • Urgentele dentare - primul ajutor
  •