Fluctuațiile performanței cognitive de-a lungul ciclului menstrual și implicații pentru sportul feminin

©

Autor:

Fluctuațiile performanței cognitive de-a lungul ciclului menstrual și implicații pentru sportul feminin
Un studiu recent publicat în Neuropsychologia explorează variațiile performanței cognitive în timpul ciclului menstrual și impactul pe care îl are implicarea în sporturi și nivelul de abilitate asupra acestor variații. Studiul a inclus 241 de participanți cu vârste medii de 28 de ani, excluzându-i pe cei cu condiții medicale care ar putea influența rezultatele, cum ar fi menstruația neregulată sau utilizarea hormonilor.
Cercetarea a examinat schimbările legate de sport în controlul cognitiv, cogniția spațială și anticiparea temporală în timpul menstruației. A evaluat, de asemenea, legătura dintre experiența sportivă și performanța în aceste domenii, utilizând teste cognitive care măsurau vitezele de răspuns, atenția, abilitățile vizual-spațiale și anticiparea temporală.

Rezultatele studiului indică faptul că, în ciuda credinței populare, femeile cu cicluri menstruale regulate au performanțe mai bune în faza de menstruație, cu reacții mai rapide și mai puține erori, comparativ cu alte faze ale ciclului. Interesant, performanța lor a fost mai slabă în faza luteală, cu anticipare temporală mai slabă și mai multe greșeli în faza ovulatorie.

Deși multe femei au raportat simptome fizice și cognitive mai severe în timpul menstruației, performanța lor observată în teste a contrazis aceste percepții. Nu s-au observat corelații semnificative între scorurile cognitive compozite și tipurile de sport sau nivelul competitiv. Femeile cu cicluri naturale au raportat simptome mai severe și scoruri mai scăzute la factorii de dispoziție, comparativ cu bărbații.

Aceste descoperiri sugerează că procesele anticipatorii și vizual-spațiale, care sunt importante în sport, variază în diferite faze ale menstruației și că aceste variații cognitive pot influența riscul de accidentare la unele femei. Studiul sugerează, de asemenea, necesitatea unei cercetări suplimentare pentru a valida aceste descoperiri și pentru a dezvolta soluții de atenuare viabile, ajustând percepțiile despre performanță în rândul femeilor cu ciclu natural.

sursa: News Medical

Data actualizare: 11-06-2024 | creare: 11-06-2024 | Vizite: 102
Bibliografie
Does the menstrual cycle affect attention, anticipation, and spatial cognition in female athletes?, link: https://www.news-medical.net/news/20240610/Does-the-menstrual-cycle-affect-attention-anticipation-and-spatial-cognition-in-female-athletes.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cercetătorii investighează scăderea performanțelor sportive în urma îmbolnăvirii cu COVID-19
  • Antibioticele afectează performanța atleților
  • Un intestin stabil oferă sportivilor de elită performanțe superioare
  •