3.000 de pași în plus pe zi scade riscul de hipertensiune la adulții în vârstă

©

Autor:

3.000 de pași în plus pe zi scade riscul de hipertensiune la adulții în vârstă
În Statele Unite, aproximativ 80% dintre adulții în vârstă suferă de hipertensiune arterială, o afecțiune care crește riscul de boli cardiovasculare grave, cum ar fi insuficiența cardiacă, infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral. O cercetare recentă, la care a contribuit și Linda Pescatello, profesor distins de kinesiologie la Colegiul de Agricultură, Sănătate și Resurse Naturale al Universității UConn, a descoperit că un nivel minim de activitate fizică, în jur de 3.000 de pași pe zi, poate avea un impact semnificativ în reducerea hipertensiunii arteriale la adulții în vârstă.
Echipa de cercetare, care a inclus și pe Elizabeth Lefferts, autorul principal al studiului, și pe Duck-chun Lee, a publicat rezultatele într-o ediție recentă a Journal of Cardiovascular Development and Disease. Studiul a fost realizat în colaborare cu laboratorul lui Lee de la Iowa State University.

Pescatello, care este un expert în domeniul hipertensiunii și al exercițiilor fizice, a avut deja contribuții semnificative în acest domeniu. Cercetările sale anterioare au arătat că exercițiile fizice pot avea un efect imediat și de durată în scăderea tensiunii arteriale la adulții cu hipertensiune. Studiul actual a avut ca scop să determine dacă adulții în vârstă cu hipertensiune pot beneficia de aceste efecte prin creșterea moderată a activității zilnice de mers pe jos, o formă de exercițiu accesibilă și populară în rândul acestei categorii de vârstă.

Participanții la studiu au fost adulți în vârstă, cu vârste cuprinse între 68 și 78 de ani, care înainte de studiu mergeau în medie aproximativ 4.000 de pași pe zi. După consultarea studiilor existente, Lee a stabilit că un obiectiv rezonabil ar fi de 3.000 de pași suplimentari pe zi, aducând totalul zilnic la aproximativ 7.000 de pași, în conformitate cu recomandările American College of Sports Medicine.

Rezultatele au arătat că tensiunea sistolică și diastolică a participanților a scăzut în medie cu șapte și, respectiv, patru puncte după intervenție. Alte studii sugerează că scăderi de această magnitudine corespund unei reduceri a riscului relativ de mortalitate din toate cauzele cu 11%, și de 16% pentru mortalitatea cardiovasculară, o reducere a riscului de boală cardiacă cu 18% și o reducere a riscului de accident vascular cerebral cu 36%.

Un aspect notabil al studiului este că 8 dintre cei 21 de participanți erau deja sub tratament antihipertensiv, dar au înregistrat totuși îmbunătățiri ale tensiunii arteriale sistolice prin creșterea activității zilnice. Acest lucru subliniază valoarea exercițiului fizic ca parte a unui tratament complex antihipertensiv.

În concluzie, studiul sugerează că un regim zilnic de 7.000 de pași este comparabil cu reducțiile observate în cazul utilizării medicamentelor antihipertensive. Echipa de cercetare intenționează să folosească aceste date pentru a lansa un studiu clinic mai amplu.


sursa: Science Daily
foto: UConn Today (Adobe Stock)

Data actualizare: 02-10-2023 | creare: 02-10-2023 | Vizite: 185
Bibliografie
Increasing steps by 3,000 per day can lower blood pressure in older adults, study finds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/09/230927003032.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Riscul de demenţă redus cu 50% mergând zilnic 8.900 paşi
  • Reducerea aportului de proteine ​​poate reduce riscul de diabet sau hipertensiune arterială
  • Telefoanele smartphone pot prezice riscul de mortalitate la nivel de populație, fără un efort substanțial
  •