Abcesul hepatic

©

Autor: Redacția ROmedic

Abcesul hepatic

Cele mai multe abcese se dezvolta la nivel hepatic, putand fi unice sau multiple. Ele se pot forma prin diseminarea hematogena a microbilor, sau prin diseminare locala din interiorul cavitatii peritoneale.

Cea mai frecventa cauza pentru abcesele hepatice este reprezentata de bolile tractului biliar.


Clinic, abcesul hepatic se manifesta prin febra si semne localizate la nivelul hipocondrului drept: durere, aparare musculara, sensibilitate la palpare. Pot aparea si simptome nespecifice: frisoane, lipsa poftei de mancare, scaderea ponderala, greata si voma. Jumatate dintre acesti pacienti prezinta hepatomegalie.

Investigatiile de laborator vor pune in evidenta o crestere a fosfatazei alcaline, a bilirubinei si a transaminazelor hepatice.


Radiografia toracica va evidentia ascensionarea hemidiafragmului drept datorita colectiei purulente hepatice. Ecografia si computer tomografia contribuie la stabilirea diagnosticului.


Ca metoda de tratament drenajul chirurgical ramane principala metoda terapeutica utilizata in cazul abceselor hepatice.Terapia medicamentoasa va utiliza aceleasi antibiotice ca in sepsisul intraabdominal.

 

Mai multe despre abcesul hepatic cititi aici.


Data actualizare: 20-01-2014 | creare: 13-01-2009 | Vizite: 14147
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Investigații paraclinice în bolile hepatice și biliare
  • Moduri în care ne putem distruge ficatul
  • Ficat sănătos - ce poți face pentru ficatul tău (conform studiilor)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum