Adolescenții cu mulți frați sunt predispuși să aibă o sănătate mentală mai precară

©

Autor:

Adolescenții cu mulți frați sunt predispuși să aibă o sănătate mentală mai precară
Studiul condus de Doug Downey, profesor de sociologie la Universitatea Statului Ohio, și Rui Cao, student doctorand în sociologie la aceeași universitate, a investigat impactul numărului de frați asupra sănătății mentale a adolescenților. Analiza a inclus peste 18.500 de elevi de clasa a opta din Statele Unite și China, evidențiind un model consistent: adolescenții din familii mai mari prezintă o sănătate mentală mai slabă comparativ cu cei cu mai puțini frați.
Interesant este că acest model s-a regăsit în ambele țări, deși detaliile specifice variază în funcție de factori precum vârsta și distanța dintre frați. În China, tinerii fără frați au arătat cea mai bună sănătate mentală, în timp ce în Statele Unite, cei fără frați sau cu un singur frate au prezentat niveluri similare de sănătate mentală. Rezultatele din SUA au arătat că atât frații vitregi, cât și cei naturali sunt asociați cu o sănătate mentală mai slabă, iar frații mai mari sau cei născuți la intervale scurte de timp unul față de celălalt au avut cele mai negative impacte asupra stării de bine.

Downey explică aceste descoperiri prin ipoteza „diluării resurselor”. Aceasta sugerează că, pe măsură ce numărul de copii într-o familie crește, fiecare copil primește mai puțină atenție și resurse din partea părinților, ceea ce poate afecta sănătatea lor mentală. De asemenea, există posibilitatea ca familiile cu mai mulți copii să fie diferite în alte moduri care ar putea reduce sănătatea mentală a copiilor lor.

Deși studiul arată un impact negativ al fraților, alte cercetări au asociat un număr mai mare de frați cu abilități sociale mai bune la copiii de grădiniță și o probabilitate mai mică de divorț la adulți. Downey subliniază că aceste rezultate nu explică complet impactul fraților și că mai multe cercetări sunt necesare pentru a înțelege consecințele de a crește cu mai mulți sau fără frați, mai ales în contextul ratelor scăzute de fertilitate din SUA și alte țări.

sursa: News Medical
foto: OSU.EDU (Getty Images)

Data actualizare: 11-01-2024 | creare: 11-01-2024 | Vizite: 266
Bibliografie
Study: Teens with more siblings have poorer mental health, link: https://www.news-medical.net/news/20240110/Study-Teens-with-more-siblings-have-poorer-mental-health.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dirijarea impulsivității la începutul adolescenței ar putea preveni tulburările de comportament ulterioare
  • Problemele mamelor, legate de tulburări de atașament ale adolescenților
  • Cum să te porți cu un adolescent (ca părinte)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum