am nevoie de sfatul unui pshiolog | Forumul Medical ROmedic

am nevoie de sfatul unui pshiolog

22-02-2010
taga
Nu este medic/terapeut
taga
Buna ziua,

Am un baiat de 17 ani, de un an de zile am mari probleme cu el, daca insist pe un lucru sparge cei vine la mana, se inerveaza foarte tare, de exemplu intr-o dimineata am insistat sa se trezeasca sa mearga la scoala si a spart gemul de la usa cu pumnul, alt exemplu l-am pus sa-si faca temea la matematica si a rupt cartea in fata mea, are accese de furie se albeste la fata si nu se poate controla, am vorbit cu el si l-am intrebat daca are probleme, daca consuma ceva, mi-a spus ca inafara de faptul ca a fumat tigari normale nu consuma nimic, pana in clasa a VIII a fost de premiul intai cu o inteligenta peste medie, acum este in clsa X, si a sczut dramatic la invatatura, nu vrea sa invete ca nu-i mai place, dar spune ca merge la scoala pt ca asa merg toti copii, atat eu si sotul am vorbit cu un psiholog si ne-au spus ca este adolescenta, dar in momentul in care i-am spus ca vreau sa il ajut sa mergem impreuna la psiholog mi-a aratat un cutit si mi-a spus ca daca il duc la medic se omoara, ne-a mai amenintat si alta dta cu aceste lucruri.Va rog sa-mi da-ti un sfat.

Va multumesc anticipat
8 comentarii
0
03-03-2010, ora 13:40
anita.r
Nu este medic/terapeut
anita.r
Perioada adolescentei este o perioada care afecteaza atat adolescentul cat si pe parintii acestuia. Despre perioada adolescentei, ce inseamna ea si care sunt modificarile si tulburarile specifice cred ca gasiti material pe internet. As dori aici sa abordez subiectul parintilor. Daca parintii au o pozitie de control asupra copilului de la nastere, treptat aceasta pozitie se modifica si se trece de la control la supraveghere. Astfel, parintii sunt nevoiti sa accepte mai devreme sau mai tarziu, faptul ca nu poti controla adolescentul, sa accepte faptul ca nu mai sunt ascultati ca inainte, ca este vremea sa accepte ca adolescentul isi asuma singur unele responsabilitati. Este ca si o sarcina specifica varstei ca odata cu inaintarea in varsta un tanar sa-si asume din ce in ce mai multe responsabilitati in legatura cu viata sa. Se intampla uneori ca parintii sa nu ii dea voie adolescentului sa se dezvolte, insistand sa ia decizii in locul lui, de multe ori chiar fara a-i cere parerea, de a-i spune in continuare ce sa faca, ce sa manace, cum sa se imbrace sau cand sa invete. Este o forma de control, pe care adolescentul nu o accepta. Si este normal sa fie asa. O datorie a noastra de parinti este de a pregati viitorul adult pentru viata si pentru a face fata diverselor probleme care ii vor aparea cu siguranta. Daca adolescentul nu reuseste sa treaca la o etapa de a-si asuma responsabilitati sau nu este lasat, va avea dificultati in responsabilitatea fata de o noua familie, sotie, copii, etc. Manifestarile furiei pe care le descrieti aici par sa fie destul de extreme si cu o agresivitate care se indreapta spre el. Furia vine din frustrare, nemultumire. Incercati sa fiti intelegatori cu el, disponibili la solicitarile din partea lui si mai ales, sa-i arati respect si consideratie. Astfel, ii aratati ca ii apreciati varsta si faptul ca se indreapta spre a fi un om matur cat de curand. Numai bine!

Anita Raducan - psiholog
0
05-03-2010, ora 16:47
taga
Nu este medic/terapeut
taga
Va multumesc mult,

O sa incercam sa fim mai intelegatori.
0
25-03-2010, ora 19:16
vicctoriaion
Nu este medic/terapeut
vicctoriaion
Buna ziua !
Eu as recomanda sa mearga parintii la psiholog pentru a fi sfatuiti cum sa -l abordeze pe baiat. In asemenea cazuri poate fi de mare ajutor suportul unui specialist. De cele mai multe ori persoana care traverseaza o perioada de criza refuza sa mearga la psiholog, tocmai de aceea este util sa mearga membrii familiei. Suportul oferit de psiholog va poate ajuta sa depasiti cu bine aceasta perioada "adolescenta "si chiar sa-l ajutati pe baiat sa-si recapete motivatia de a invata, sa-si faca prieteni, sa se cunoasca, sa-si creasca stima de sine.

Numai bine!

Victoria C. Ion, psiholog
0
28-03-2010, ora 10:23
vicctoriaion
Nu este medic/terapeut
vicctoriaion
Revin cu cateva titluri pe care vi le recomand spre lecturare cu speranta ca va vor ajuta sa va intelegeti si sa va sprijiniti baiatul. Imi mentin ideea ca puteti beneficia de sprijinul psihologului, dar indiferent ce alegeti sa cititi va poate ajuta.
1.Cum sa sustinem copilul in functie de temperamentul sau...la scoala, acasa
Autor(i): Gerard Caron
Categoria: Psihologia copilului, Psihologie
Editura: DIDACTICA PUBLISHING HOUSE
2.A indura adolescenta. Lucrul clinic cu adolescentii si parintii lor
Autor(i): Michel Vincent
Categoria: Psihologia copilului, Psihologie
Editura: Fundatia Generatia [2008]
3.Criza adolescentei
Autor(i): Dr Stéphane Clerget
Categoria: Psihologia copilului, Psihologie
Editura: Trei [2008]
4.Tratat de psihopatologia adolescentei
Autor(i): Alain Braconnier, Daniel Marcelli
Categoria: Psihologie, Psihologia copilului
Editura: Fundatia Generatia [2006]


mult succes si incredere in dumneavoastra!

Victoria C. Ion, psiholog
0
29-03-2010, ora 10:57
taga
Nu este medic/terapeut
taga
In primul rand va multumim, ma bucur sa vad ca putem gasi sprijin in problemele noastre intalegem ca este o perioada dificila, dar i-a foarte mult exemple negative de la prieteni si valorile morale din familie nu-l mai intereseaza, speram sa o scoatem cu bine la capat.

Va multumesc inca o data foarte mult
0
29-03-2010, ora 11:15
vicctoriaion
Nu este medic/terapeut
vicctoriaion
Se spune ca "un om informat face cat doi" . Mi-am permis sa va ofer alternativa lecturarii unor carti de specialitate cat si alternativa consultarii unui psiholog., speranta este buna numai ca ea singura nu face nimic, este necesar sa actionati. Cum veti proceda va ramane dumneavoastra sa alegeti. Orice alegere presupune automat si o renuntare la ceva. Este adevarat ca la aceasta varsta fiecare adolescent incearca sa se integreze intr-un grup. Grupul il testeaza, si o face dur. Aceste grupuri de obicei nu te provoaca sa iei 10 la teza de mate, dimpotriva.

va doresc mult intelepciune in actiunile dumneavoatra

Victoria C. Ion, psiholog clinician
0
13-04-2010, ora 16:49
Opri
Nu este medic/terapeut
Opri
Parerea mea este, ca vrea sa dea de inteles ca nu mai este baiatul lui mama/tata si nu vrea sa mai auda cum i se spune ce sa faca, si isi cauta propria identitate in afara celei care a avut-o pana acum in familie, deci e posibil sa urmeze ceva schimbari. Cred ca e un lucru bun ca e agresiv, isi apara cu inversunare felul lui de a fi, deci are o personalitate puternica, ca sfat controlati-va teama in fata exceselor sale, si observati comporamentul lui in acele momente dar si al dumnevoastra, incercati sa nu mai provocati excesele, inercati sa realizati care este "butonul" pe care il apasati incat devine agresiv si nu o mai faceti, e posibil sa aiba nevoie mai mult de o prietena si un prieten in loc de mami si de tati, egalitate in comunicare, nu cred ca mai aveti ultimul cuvant de spus in ce inseamna viata lui, ceea ce cred ca e bine, daca stiti sa lucrati cu el, deciziile le va lua singur, cata vreme le considera gestul potrivit pentru el, e vorba de o nevoie de spatiu, pe care daca nu reusiti sa il acordati se va transforma intr-un spatiu in relatia dumneavoastra cu el, va deveni o liniste ciudata, priviri ciudate, luati-o ca pe o provocare personala in a invata sa comunicati cu el. Cat despre faptul ca nu ii mai palce sa se duca la scoala...nu e sfarsitul lumii, poate pur si simplu nu si-a gasit drumul, nu cred ca are rost sa il tot impingeti catre ceva ce nu ii place nu cred ca va avea rezultate mai bune, mai bine sustineti-l catre ce vrea sa faca, poate cauta ceva care ii se potriveste mai bine, poate e o persoana mai practica si vrea sa vada rezultate nu doar sa invete teorie, poate face orice de la muzica, la desen, la arhitectura, la sport, pana si cu sportul se poate castiga foarte bine in ziua de azi, se poate lucra in politie, la pomieri, pe niste salarii incredibile, pt ca e vorba de un angajat cu diploma de facultate, nu? Deci, parerea mea este care are nevoie de suportul dumneavoastra mai mult ca oricand, in ceea ce vrea sa faca, cauta sa se defineasca, sustineti-l sa faca asta, ascultati-l ca prieten, ce gandeste el despre viata, fara sa interveniti pe moment orice nebunie vi s-ar parea ca spune, pentru ca un baiat care nu isi gaseste locul, are nevoie de prieteni buni, nu parinti care vin cu constrangeri, pentru ca oricum adolescenta poate fi o perioada destul de confuza pentru unii. Sper sa va foloseasca.


Cristi. O
0
14-04-2010, ora 10:52
anita.r
Nu este medic/terapeut
anita.r
Citind raspunsurile oferite, inclusiv de catre mine, am impresia ca probabil va simtiti neinteleasa avand in vedere ca raspunsurile toate s-ar parea ca tin cu fiul dumneavoastra. As dori sa va atrag atentia asupra faptului ca un schimb de mesaje pe forum va va oferi o parere subiectiva deoarece un psiholog are nevoie de multe informatii pentru a-si face o parere obiectiva. Scopul unei consultatii psihologice este acela de a ajuta in obtinerea unei stari de bine pentru toti membrii familiei si tocmai de aceea este nevoie de multe informatii. Exista posibilitatea ca "binele" unei persoane sa nu fie si "binele" alteia, chiar daca fac parte din aceeasi familie. Totodata, cadrul terapeutic este foarte important, precum si relatia. Va doresc tot binele si intelepciunea de a depasi aceasta perioada astfel incat toata familia dumneavoastra sa fie ok.

Anita Raducan - psiholog familie, cuplu
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • AdolescenÈ›ii care folosesc reÈ›elele de socializare riscă să devină introvertiÈ›i
  • AdolescenÈ›ii tind să se deschidă mai uÈ™or atunci când sunt ascultaÈ›i atent, sugerează un studiu
  • Tinerii adolescenÈ›i care se simt singuri au riscuri crescute pentru multiple comportamente nesănătoase
  • Dansul sau lectura pot reduce comportamentul antisocial al adolescenÈ›ilor
  • Impactul reÈ›elelor sociale asupra bunăstării psihice a adolescenÈ›ilor: diferenÈ›e în funcÈ›ie de sex
  • Sănătatea mintală a tinerilor, afectată de măsurile de izolare din timpul pandemiei COVID-19
  • Participarea tinerilor la sporturi de echipă poate fi benefică pentru sănătatea lor mintală
  • Dirijarea impulsivității la începutul adolescenÈ›ei ar putea preveni tulburările de comportament ulterioare
  • Problemele mamelor, legate de tulburări de ataÈ™ament ale adolescenÈ›ilor
  •