Ai pofte alimentare? Microorganismele din intestin ar putea fi răspunzătoare de acest fenomen

©

Autor:

Ai pofte alimentare? Microorganismele din intestin ar putea fi răspunzătoare de acest fenomen

Ouă sau iaurt, legume sau cipsuri din cartofi? Luăm decizii legate de ce anume să mâncăm în fiecare zi, dar alegerile ar putea să nu ne aparțină întru totul. O cercetare a New University din Pittsburgh arată pentru prima dată că microorganismele din tractul digestiv al animalelor le influențează alegerile alimentare, producând substanțe care declanșează pofte pentru diferite tipuri de mâncare.


„Cu toții avem anumite preferințe câteodată – de exemplu simțim că am dori să mâncăm o salată sau că avem neapărat nevoie de carne”, spune profesorul Kevin Kohl. Cercetarea noastră arată că animalele cu microbiomuri diferite aleg diferite tipuri de diete. Pentru a explora această ipoteză, unui număr de 30 de șoareci fără microbiom intestinal i s-a administrat un cocktail de microorganisme de la 3 specii de rozătoare sălbatice cu diete foarte diferite.


Grupul de oameni de știință a constatat că șoarecii din fiecare grup au ales alimente bogate în nutrienți diferiți, ceea ce arată că microbiomul le-a modificat dieta preferată.


Tractul digestiv și creierul se află într-o continuă comunicare, anumite molecule acționând ca mesageri. În urma digestiei, acestea transmit semnalul că s-a consumat suficientă mâncare sau că este nevoie de anumiți nutrienți. Însă microorganismele de la nivel digestiv pot produce molecule asemănătoare, perturbând comunicarea obișnuită cu scopul de a obține beneficii directe.


Triptofanul este un exemplu familiar pentru oricine a avut nevoie de odihnă după o masă la care a mâncat curcan. Acest aminoacid esențial din carnea de curcan ajunge la creier și este transformat în serotonină, un mesager implicat în senzația de sațietate. În cele din urmă molecula este convertită la melatonină, ceea ce declanșează starea de somnolență.


Studiul de față arată că șoarecii cu microbiomuri diferite au niveluri diferite de triptofan în sânge, iar cei cu niveluri crescute au mai multe bacterii intestinale capabile să producă molecula. Este foarte posibil să existe o mulțime de semnale transmise cu ajutorul multor altor mesageri care influențează comportamentul alimentar de zi cu zi.


Sunt necesare mai multe studii până să se ajungă la ideea de a nu avea încredere în poftele alimentare. Cercetarea interacțiunilor microbiomului cu restul organismului oferă numeroase informații, însă este încă la început de drum.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 03-05-2022 | creare: 03-05-2022 | Vizite: 254
Bibliografie
Got food cravings? What's living in your gut may be responsible, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220420151540.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Strategii de a rezista tentațiilor alimentare
  • Felul în care stresul cronic determină creierul să poftească la mâncare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum