Amețeala - un simptom asiciat cu un risc crescut de deces

©

Autor:

Amețeala - un simptom asiciat cu un risc crescut de deces
Un studiu recent publicat în JAMA Otolaryngology-Head Neck Surgery a evaluat asocierile dintre amețeala simptomatică, manifestările sale diverse și mortalitatea din toate cauzele și specifică cauzei.
Amețeala are o prevalență pe parcursul vieții de 15-36% și este o plângere comună în populația generală, asociată cu un număr mai mare de vizite la medic, riscul de căderi, dizabilitate și internări în spital. Amețeala poate fi cauzată de condiții atât benigne, cât și severe, inclusiv tumori cerebrale și accidente vasculare cerebrale, ceea ce duce la o gamă largă de factori contribuitori și la natura nespecifică a amețelii simptomatice.

Studiul a utilizat o cohortă de adulți de vârstă mijlocie și în vârstă din Statele Unite pentru a evalua asociația dintre mortalitatea din toate cauzele și specifică cauzei și amețeală, folosind date de mortalitate de la National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) pe o perioadă medie de urmărire de 15 ani. Participanții de 40 de ani și peste care au raportat amețeală simptomatică în ultimele 12 luni au fost incluși în analiză.

Rezultatele principale au arătat că riscul de mortalitate a fost mai mare printre indivizii cu amețeală simptomatică, inclusiv manifestările sale. Mortalitatea specifică pentru diabet și boli cardiovasculare a avut rate de risc mai mari, în timp ce riscurile de mortalitate nu au fost corelate cu accidentele neintenționate. Amețeala simptomatică, în special dificultatea de echilibru sau căderile, a fost asociată cu un risc crescut de mortalitate din toate cauzele.

Un rezultat nou al studiului a fost asociația dintre mortalitatea specifică diabetului și amețeala simptomatică, posibil datorită neuropatiei periferice și schimbărilor ischemice induse de microangiopatie în organele vestibulare. Rapoartele de amețeală fără căderi sau probleme de echilibru nu au fost asociate cu o mortalitate mai mare.

Concluziile indică faptul că amețeala simptomatică a fost asociată cu un risc mai mare de mortalitate din toate cauzele și mortalitate secundară diabetului și bolilor cardiovasculare. Limitările studiului includ dependența de auto-raportarea participanților, care poate fi influențată de interpretarea și părtinirea de amintire individuală, precum și natura observațională a datelor, care împiedică stabilirea relațiilor cauzale. În ciuda controlului pentru factorii confuzori majori, nu se poate exclude confuzia reziduală datorită altor factori nemăsurați.

sursa: News Medical
foto: Tunatura / Shutterstock.com

Data actualizare: 13-02-2024 | creare: 13-02-2024 | Vizite: 267
Bibliografie
Study links symptomatic dizziness to higher mortality risk, link: https://www.news-medical.net/news/20240212/Study-links-symptomatic-dizziness-to-higher-mortality-risk.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce amețesc? Cele mai frecvente cauze ale amețelilor
  • Amețeala - cele mai frecvente cauze
  • Cum tratezi amețeala (vertijul, amețelile frecvente)
  •