Amețeala - cele mai frecvente cauze

©

Autor:

Amețeala - cele mai frecvente cauze

Amețeala constă în pierderea echilibrului și poate avea cauze dintre cele mai diverse. Poate afecta ochii și urechile, iar uneori duce la leșin.

Amețeala nu este o boală, ci un simptom al unei afecțiuni temporare sau cronice. În continuare poți citi mai multe despre cele mai frecvente cauze ale amețelii. (1)

vertij

Multă lume crede că putem pune egal între amețeală și vertij. Deși aceste probleme duc la simptome asemănătoare, sunt diferite. Atunci când ai amețeli tinzi să îți pierzi echilibrul și să fii dezorientat. (2)

În cazul vertijului, se creează o senzație artificială de mișcare. Persoanele care au vertij simt că mediul din jurul lor se rotește.

De asemenea, vertijul apare ca urmare a unei probleme de dezvoltare a urechii interne. Principalele cauze ale vertijului sunt vertijul paroxistic pozițional benign care apare atunci când particulele de carbonat de calciu se acumulează în canalul urechii și boala Ménière care nu are o cauză cunoscută, însă se crede că apare ca urmare a acumulării de lichide în ureche. (3, 4)

O altă posibilă cauză a vertijului este labirintita. Aceasta este o infecție a interiorului urechii și poate apărea după o infecție virală precum răceala sau gripa. (5, 6)

Rău de mișcare

Mișcările specifice drumului cu mașina, barca sau avionul pot afecta urechea internă ducând, pentru unele persoane, la amețeli, greață și chiar vărsături. (7)

Sarcina sau administrarea unor medicamente poate crește probabilitatea de rău de mișcare precum și de amețeală. În general, răul de mișcare se calmează odată ce mișcarea încetează. (8)

migrene

Migrenele sunt dureri de cap care revin periodic și pot avea tendințe pulsatile pe o parte a capului. Se crede că până la 50% dintre oameni se confruntă cu amețeli în timpul migrenelor. (9, 10)

Hipotensiune arterială

O scădere semnificativă a tensiunii arteriale poate cauza amețeală temporară. Hipotensiunea arterială poate apărea dacă te ridici sau te așezi prea repede. (11)

De asemenea, poate fi cauzată de reacții alergice severe, deshidratare, pierderi de sânge sau sarcină. (12)

Administrarea unor medicamente precum diureticele, antidepresivele sau beta-blocante poate duce la scăderea tensiunii arteriale.

Afecțiuni cardiovasculare

Afecțiuni care afectează arterele, venele, inima sau alte componente pot duce la amețeală. De asemenea, amețeala poate apărea înaintea unui atac de cord sau a atacului vascular cerebral. (13)

Dacă o persoană suferă de boli cardiace crește riscul de apariție a unor simptome precum bătăi neregulate ale inimii, dificultăți respiratorii, disconfort în zona pieptului, tuse, oboseală, greață.

Lipsă de fier

Deficitul de fier poate duce la anemie, caz în care organismul nu are suficient sânge cu oxigen. Persoanele care au anemie se pot confrunta cu amețeli, dureri în piept, dificultăți respiratorii și oboseală. (14)

Schimbarea dietei prin consumul de carne de pui, ficat, fructe de mare și/sau legume cu frunze verzi sau luarea unui supliment alimentar recomandat de medic pot trata formele ușoare de anemie. Dacă suferi de anemie severă este posibil să fie nevoie de transfuzie.

hipoglicemie

Hipoglicemia constă în scăderea nivelului zahărului din sânge sub nivelul normal, 74-106 mg/dl, dimineața înainte de micul dejun. Scăderea glicemiei poate fi cauzată de sărirea peste mese, consumul de alcool, dezechilibrele hormonale sau administrarea unor medicamente precum insulină sau aspirină. (15)

Se manifestă prin amețeală, pierderea echilibrului, dureri de cap, oboseală, foame, schimbări ale stării de spirit, probleme de concentrare, bătăi neregulate ale inimii. (16)

Stres

Expunerea prelungită la stres poate contribui la afecțiuni precum diabet, boli de inimă, anxietate sau depresie. În perioadele de stres, creierul eliberează o serie de hormoni care declanșează răspuns respirator și cardiovascular. (17)

Drept urmare, hormonii îngustează vasele de sânge, cauzează palpitații și respirație rapidă. Acestea pot duce la amețeală. Pe lângă aceasta pot apărea transpirații, dureri de cap, tremurat, dureri în piept, probleme de concentrare, insomnie și greață. (18)

Anxietate

Anxietatea se manifestă și prin amețeală. Unele persoane pot avea atacuri de anxietate care duc la amețeală în timp în alte cazuri amețeala declanșează un atac de anxietate. (19)

Pe lângă amețeală, anxietatea se manifestă și prin stare de agitație, probleme de concentrare, schimbări ale stării de spirit, iritabilitate, palpitații, dureri de cap, transpirație, uscarea gurii. (20)

Amețeala bruscă poate speria pe mulți însă, de cele mai multe ori, trece de la sine. Dacă persistă este posibil să fie un simptom pentru o problemă de sănătate și este recomandat să vorbești cu medicul.


Data actualizare: 09-11-2021 | creare: 09-11-2021 | Vizite: 1584
Bibliografie
1. TiTrATE: A Novel Approach to Diagnosing Acute Dizziness and Vertigo, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4522574/
2. Diagnosis and Treatment of Vertigo and Dizziness. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2696792/
3. Benign paroxysmal positional vertigo, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6383320/
4. Ménière's Disease, link: https://www.nidcd.nih.gov/health/menieres-disease
5. Labyrinthitis and vestibular neuritis, link: https://www.nhs.uk/conditions/labyrinthitis/
6. Labyrinthitis, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560506/
7. The Neurophysiology and Treatment of Motion Sickness, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6241144/
8. Motion sickness: an overview, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7048153/
9. Migraine Associated Vertigo, link: https://americanmigrainefoundation.org/resource-library/migraine-associated-vertigo/
10. Migraine and episodic Vertigo: a cohort survey study of their relationship, link: https://thejournalofheadacheandpain.biomedcentral.com/articles/10.1186/s10194-019-0991-2
11. Symptoms Of Low Blood Pressure: A Population Study, link: https://www.jstor.org/stable/29708750
12. Low blood pressure, link: https://www.bhf.org.uk/informationsupport/risk-factors/high-blood-pressure/low-blood-pressure
13. How Often is Dizziness from Primary Cardiovascular Disease True Vertigo? A Systematic Review, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2596492/
14. Iron Deficiency Anemia: A Common and Curable Disease, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3685880/
15. All about hypoglycemia (low blood sugar), link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/166815
16. Hypoglycemia: The neglected complication, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3784865/
17. Dizziness Related to Anxiety and Stress, link: https://www.neuropt.org/docs/default-source/vsig-english-pt-fact-sheets/anxiety-and-stress-dizziness4ca035a5390366a68a96ff00001fc240.pdf?sfvrsn=80a35343_0
18. Dizziness and Stress, link: https://healthsciences.unimelb.edu.au/__data/assets/pdf_file/0008/1968488/14661-DIZZINESS-And-STRESS-patient-info-sheet.pdf
19. Role of Emotional Distress in Prolongation of Dizziness: A Cross-Sectional Study, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5784367/
20. Cross-sectional study of anxiety symptoms in students in preexamination period, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5810169/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce amețesc? Cele mai frecvente cauze ale amețelilor
  • Cum tratezi amețeala (vertijul, amețelile frecvente)
  • Legătura dintre amețeală și COVID-19: unul din zece pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2 prezintă amețeală
  •